Home
De verkiezing
Bekijk video
Motiveer je klant
Leer van je klant
Als je wint
Nieuws
Contact
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

Nieuws

Bol.com uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020

Santpoort, 31 oktober 2019 – Bol.com is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020. Pearle Opticiens sleept de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 in de wacht. Zooplus nam de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 in ontvangst. Evert de Goede, Managing Director van Hornbach, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2019-2020 en het managementteam van Jumbo is uitgeroepen tot het ‘ABN AMRO Retail Managementteam of the Year’ 2019-2020. De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2019-2020 is dit jaar door Lush gewonnen. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. Op 17 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel. Bol.com werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020 en liet hiermee de overige 38 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Pearle Opticiens de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’. Zooplus sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ in de wacht.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2019-2020 vakprijzen

Evert de Goede, Managing Director van Hornbach, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive’ 2019-2020. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 Retail Executive:

 • Daphne Smit - Coolblue
 • Evert de Goede - Hornbach
 • Hajir Hajji - Action
 • Margaret Versteden - bol.com
 • Wouter Kolk - Ahold Delhaize Europa

Het managementteam van Jumbo schreef de meeste stemmen voor de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ 2019-2020 op zijn naam. De top 5 Retail Managementteam ziet er als volgt uit:

 • A.S. Watson
 • Dille & Kamille
 • HEMA
 • Jumbo
 • Zeeman

De winnaars van de vakprijzen ‘ABN AMRO Retail Executive’ en ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ zijn vastgesteld nadat vakgenoten, categoriewinnaars van de vorige editie, gevraagd werden de beste executives en managementteams te nomineren. Op basis hiervan is een top 5 Retail Executives en Retail Managementteams samengesteld. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala konden retailers hun stem uitbrengen. Nadat de stemmen van vakgenoten waren verzameld, namen de winnaars de award in ontvangst. In totaal hebben ruim 200 vakgenoten gestemd.

Lush won de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2019-2020. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 sustainable retailers:

 • Ekoplaza
 • Fairphone
 • HEMA
 • Lush
 • MUDjeans

De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ is een juryprijs binnen het concept ‘Retailer of the Year Nederland’. De jury, bestaande uit Henk Hofstede (Sector Banker Retail Commercial Clients, ABN AMRO), Mark Veldkamp (Commercial Director, Q&A), Hanneke van de Vijfeijke (Sustainability Leader, IKEA), Sanne Bogaarts (Manager CSR, Lidl), Erwin van Overbeek (Manager Large Enterprise Network, MVO Nederland), Meike Koster (Marketing & Communications Manager, Max Havelaar), Marlot Kiveron (Sustainability Manager, Ace&Tate) en Marcel ten Holte (Eigenaar, RetailTrends Media), nomineerden op basis van zes criteria welke vijf duurzame retailers in Nederland het beste presteren. Op het gala van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen kregen de aanwezige retailers de kans om het oordeel van de jury te beïnvloeden door hun stem uit te brengen op één van de vijf genomineerden. Het juryoordeel bepaalde voor 75 procent de uitslag van de prijs. De overige 25 procent is door stemmen bepaald.

Bekijk hier de foto's van het gala

Santpoort, 31 oktober 2019

Categoriewinnaars ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 zijn bekend

Amsterdam, 17 september 2019 - De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 zijn bekend. Ruim 220.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep om uit meer dan 500 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen. Met als resultaat 30 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en 27 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op het hoofdkantoor van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen is de ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ uitgereikt.

Nieuwe categoriewinnaars van deze editie van de jaarlijkse verkiezing zijn Ekris, Mitra, Stella Fietsen, Only for Men, Game Mania, Dirk, KPN winkel, Zooplus.nl, FuturumShop, Kleertjes.com, Boozyshop, Omoda, Intersport, Jumbo, Coolblue en Kwantum.

30 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2019 - 2020

Audiciens
Specsavers

Automotive
Ekris

Baby
Zeeman

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Primera

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Elektronica
Expert

Eten & Drinken
Mitra

Fietsen
Stella Fietsen

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
Primera

Keukens & Badkamers
IKEA

Kindermode
Zeeman

Leeswaren
Primera

Modeaccessoires
Lucardi

Ondermode
Hunkemöller

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Persoonlijke verzorging
Etos

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Runnersworld

Supermarkten
Dirk

Telecom
KPN winkel

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEA27 categoriewinnaars van Webshop Awards the Netherlands 2019 - 2020

Baby
HEMA

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Albelli

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Zooplus.nl

Elektronica
123inkt.nl

Eten & Drinken
Gall & Gall

Fietsen
FuturumShop

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Kindermode
Kleertjes.com

Leeswaren
bol.com

Modeaccessoires
Lucardi

Ondermode
Hunkemöller

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Persoonlijke verzorging
Boozyshop

Schoenen
Omoda

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Intersport

Supermarkten
Jumbo

Telecom
Coolblue

Tuin
Welkoop

Warenhuis
bol.com

Wonen
Kwantum

‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’

De ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ is door Soup&Bakery by the verspillingsfabriek gewonnen. Soup&Bakery by the verspillingsfabriek liet hiermee de andere twee genomineerden, Crisp en felyx, achter zich. Winkelconcepten die minder dan drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt kwamen in aanmerking voor deze prijs. Zeventien nieuwkomers zijn beoordeeld op onder andere bestaansrecht en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd door zeven juryleden: Rutger Vlaming (oprichter en CEO, Suittruck), Henk Hofstede (Sector Banker Retail Commercial Clients, ABN AMRO), Boris Blijham (oprichter en eigenaar, The Phone Lab), Linda Keijzer (CEO, Xenos), Debbie Klein (CEO, Leen Bakker), Christiaan van Loon (Senior Designer, ITAB Group) en Evelijn Vissers (Consultant en Trainer Retail, Q&A). De genomineerden hebben zich door middel van een videopitch gepresenteerd tijdens de categorie uitreiking van ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’. De pitch van Soup&Bakery by the verspillingsfabriek werd vervolgens door de aanwezigen het meest overtuigend bevonden.

ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala 2019-2020

De winnaars van de categorieprijzen zijn genomineerd om overall winnaar te worden van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ award, de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ en ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ award. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 31 oktober 2019 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt. Ook worden dan de vakprijzen ‘ABN AMRO Beste Retail Executive of the Year’ en ‘ABN AMRO Beste Retail Managementteam of the Year’ uitgereikt. Nieuw dit jaar is dat ook de winnaar van de ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ na afloop van het gala met een award naar huis gaat. Tijdens de categorie uitreiking zijn de vijf genomineerden bekendgemaakt die kans maken om de meest duurzame retailer van Nederland te worden, namelijk: HEMA, Ekoplaza, Fairphone, Lush en MUD Jeans.

Het gala vindt plaats op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl/uitreikingen.

Amsterdam, 17 september 2019

Dit zijn de kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2019 – 2020’ categorieprijzen

Amersfoort, 12 augustus 2019 – De kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2019 – 2020’ en de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands 2019 – 2020’ verkiezingen zijn bekend. Honderd retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 220.000 consumenten meer dan 500 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,50 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 7,61. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de zeventiende keer georganiseerd.

De grote kanshebber dit jaar is HEMA die tien nominaties wist binnen te halen. Ook zijn er in vergelijking met vorig jaar veel nieuwkomers onder de genomineerden, waaronder Game Mania, Omoda, Rituals en Zooplus.

Prijs blijft het belangrijkste aspect voor consumenten

De consument geeft bij de beoordeling van haar favoriete retailer onder andere een oordeel over de prijs, het assortiment, de betrouwbaarheid en de service en kwaliteit. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs nog steeds het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door de samenstelling van het assortiment en kwaliteit van de producten. Bij webshops zijn dit kwaliteit van de producten en acties & aanbiedingen.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen Webshop Awards
Prijs7,81 Prijs7,94
Acties en aanbiedingen7,79 Acties en aanbiedingen7,99
Kwaliteit van de producten8,09 Kwaliteit van de producten8,27
Samenstelling assortiment8,02 Samenstelling assortiment8,28
Deskundigheid7,95 Deskundigheid8,04
Klantvriendelijkheid8,19 Klantvriendelijkheid8,23
Service8,15 Service8,33
Uitstraling en beleving7,96 Uitstraling en beleving8,12
Winkelgemak8,15 Winkelgemak8,34
Betrouwbaarheid8,15 Betrouwbaarheid8,35

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt dit jaar plaats op dinsdag 17 september. Als locatie voor dit feestelijke moment is er deze editie gekozen voor het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.

Na de uitreiking van de categorieprijzen start de volgende fase van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen. Er zal een tweede stemperiode starten waarin een consumentenpanel bepaalt wie er naar huis gaat met de overall titels. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 31 oktober 2019 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Award the Netherlands’ en ‘Retailer of the Year the Netherlands’.

Genomineerden ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2019 - 2020
Op alfabetische volgorde:

Audiciens
 • Beter Horen
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Automotive
 • Broekhuis
 • Ekris
 • Louwman
 • Pon Dealers
 • Van Mossel VKV
Baby
 • HEMA
 • Prénatal
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • GAMMA
 • HORNBACH
 • Hubo
 • Multimate
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Blokker
 • Primera
Damesmode
 • C&A
 • HEMA
 • Miss Etam
 • MS Mode
 • The Stone
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Jumper
 • Welkoop
Elektronica
 • BCC
 • EP:
 • Expert
 • MediaMarkt
Eten & Drinken
 • Gall & Gall
 • HEMA
 • McDonald's
 • Mitra
Fietsen
 • Bike Totaal
 • Fietsenwinkel
 • Stella Fietsen
Herenmode
 • C&A
 • Just Brands
 • Only For Men
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • HEMA
 • Primera
Keukens & Badkamers
 • Brugman Keukens & Badkamers
 • IKEA
 • JYSK
 • Keuken Kampioen
Kindermode
 • C&A
 • H&M
 • HEMA
 • Zeeman
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Primark
Ondermode
 • HEMA
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
 • Decathlon
 • Intersport
Parfumerie
 • Douglas
 • Etos
 • ICI PARIS XL
Persoonlijke verzorging
 • Etos
 • HEMA
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
 • Rituals
Schoenen
 • Bristol
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • Goossens wonen en slapen
 • JYSK
Speelgoed & Games
 • Action
 • Game Mania
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Runnersworld
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Dirk
 • Jan Linders
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
Tuin
 • GroenRijk
 • HORNBACH
 • Intratuin
 • Praxis
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • Blokker
 • HEMA
 • IKEA
Wonen
 • Goossens wonen en slapen
 • IKEA
 • Kwantum
 • Leen Bakker

Genomineerden ABN AMRO Webshop Awards Nederland 2019 - 2020
Op alfabetische volgorde:

Baby
 • HEMA
 • Prénatal
Bouwmarkten
 • GAMMA
 • HORNBACH
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
 • Primera
Damesmode
 • H&M
 • The Stone
 • Wehkamp
 • Zalando
Dierenspeciaalzaken
 • Welkoop
 • Zooplus.nl
Elektronica
 • 123inkt.nl
 • bol.com
 • Coolblue
 • EP:
 • Expert
Eten & Drinken
 • Gall & Gall
 • Thuisbezorgd
Fietsen
 • Fietsenwinkel
 • FuturumShop
 • Stella Fietsen
Herenmode
 • Only For Men
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Kindermode
 • H&M
 • HEMA
 • Kleertjes.com
 • Wehkamp
Leeswaren
 • bol.com
 • Bruna
 • Primera
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Zalando
Ondermode
 • Hunkemöller
 • SOSHIN.nl
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
 • Parfumswinkel
Persoonlijke verzorging
 • Boozyshop
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
Schoenen
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Zalando
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • Wehkamp
Speelgoed & Games
 • bol.com
 • Game Mania
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Zalando
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • DekaMarkt
 • Jan Linders
 • Jumbo
Telecom
 • Coolblue
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • T-Mobile Shop
 • Vodafone
Tuin
 • HORNBACH
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • bol.com
 • Coolblue
 • Wehkamp
Wonen
 • bol.com
 • fonQ
 • IKEA
 • Kwantum
 • Leen Bakker
Amersfoort, 22 augustus 2019

Action uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019

Santpoort, 18 oktober 2018 - Action is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019. Action sleept ook de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 in de wacht. 123inkt.nl nam de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’ 2018-2019 in ontvangst. Erwin Bziuk van Lidl won de vakprijs ‘ABN AMRO Retailer of the Year Retail Executive’ 2018-2019 en het managementteam van Picnic is uitgeroepen tot het ‘ABN AMRO Retailer of the Year Retail Managementteam’ 2018-2019. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Op 13 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel door de afgelopen maand nogmaals stemmen van de consument binnen te halen. Action werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019 en liet hiermee de overige 52 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Action ook de titel ‘Beste Winkelketen van Nederland’. 123inkt.nl sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ in de wacht.

Vakprijzen Retail Executive 2018-2019 en Retail Managementteam 2018-2019

Erwin Bziuk van Lidl werd verkozen tot de beste retail executive van 2018-2019. Daarmee liet hij de volgende vier genomineerden achter zich:
Gert van Doorn - Primera
Pieter Saman - Bever
Wilma Veldman - Zeeman
Pieter Zwart - Coolblue

Het managementteam van Picnic ontving de award voor het beste retail managementteam. Naast Picnic waren de volgende managementteams genomineerd:
Decathlon
La Place
Lush
Scotch & Soda

De winnaars van beide vakprijzen zijn vastgesteld nadat vakgenoten in een eerste stemronde aangaven welke retail executive en welk retail managementteam zij wilden nomineren. Op basis hiervan is voor beide een top 10 samengesteld. Deze is op 22 augustus teruggebracht naar een top 5. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala hebben retailers hun laatste stem uitgebracht. In totaal zijn er ruim 1.200 beoordelingen ontvangen.

Santpoort, 18 oktober 2018

Categoriewinnaars ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 en ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2018-2019 bekend!

Amsterdam, 13 september 2018 – De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 en ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2018-2019 zijn bekend. Bijna 215.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep om uit 450 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen op www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. Met als resultaat 29 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en 24 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in Circl: het circulaire paviljoen van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen zijn ook de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’ en ‘ABN AMRO Best Newcomer Award’ uitgereikt.

Nieuwe categoriewinnaars van deze editie van de jaarlijkse verkiezing zijn Eye Wish Opticiens, Gall & Gall, Hornbach, Kruidvat, La Place, Runnersworld, The Stone en Wehkamp.

29 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2018 - 2019

Audiciens
Specsavers

Baby
Zeeman

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Primera

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Etos

Elektronica
Expert

Eten & Drinken Speciaalzaken
Gall & Gall

Eten & Drinken To Go
La Place

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
Primera

Keukens & Badkamers
IKEA

Kindermode
Shoeby

Leeswaren
Primera

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Optiek
Eye Wish Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Intertoys

Sport
Runnersworld

Supermarkten
Lidl

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEA24 categoriewinnaars van Webshop Awards Nederland 2018 - 2019

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Albelli

Damesmode
Wehkamp

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Kruidvat

Elektronica
Kamera Express

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Kindermode
Shoeby

Leeswaren
bol.com

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
bol.com

Sport
Decathlon

Supermarkten
Albert Heijn

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
HEMA

Wonen
fonQ

‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’

Lidl is winnaar van de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’. Zij liet negen kanshebbers achter zich: Ekoplaza, Fairphone, Take it Slow, Zeeman, Kings of Indigo, Tony’s Chocolonely, Lush, Bever en Toms. Deze erkenning ontvangt Lidl van vakgenoten en een vakjury die een top 5 van genomineerden heeft beoordeeld. Deze jury bestond uit Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO, Alberic Pater, Country Sustainability Manager van IKEA, Mireille van der Sprong, medeoprichter van Bellamy Gallery, Meike Koster, Marketing & Communications Manager van Max Havelaar, Maria van der Heijden, directeur en bestuurslid van MVO Nederland, Evelijn Vissers, Consultant & Trainer Retail van Q&A en Lieke Klerks-Van Delft, Corporate Social Responsibility Manager van Wereldhave. In het juryrapport wordt Lidl omschreven als een retailer die een voorbeeldfunctie vervult als het gaat om het betaalbaar houden van een duurzaam assortiment. Lidl scoort op alle beoordelingsaspecten een ruime voldoende.

‘ABN AMRO Best Newcomer Award’

De ‘ABN AMRO Best Newcomer Award’ is door ThePhoneLab gewonnen. Winkelconcepten die minder dan drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt kwamen in aanmerking voor deze prijs. 15 nieuwkomers zijn beoordeeld op bestaansrecht en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd door zeven juryleden: Henk Hofstede, Sector Banker Retail bij ABN AMRO, Christiaan van Loon, Senior Designer bij ITAB, Pieter Polman, Managing Director bij Wereldhave, Linda Keijzer, CEO bij Xenos, Hans Lormans, CMO bij AMAC, Marcel ten Holte, Directeur/Eigenaar bij Retailtrends, en Mark Veldkamp, Commercial Director bij Q&A. De genomineerden hebben zich door middel van een videopitch gepresenteerd tijdens de categorie uitreiking van ‘ABN AMRO Retailer of the Year’. De pitch van ThePhoneLab werd vervolgens door de aanwezigen het meest overtuigend bevonden.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala 2018-2019

De winnaars van de categorieprijzen zijn genomineerd om overall winnaar te worden van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ of de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Consumenten kunnen de categoriewinnaars daarom van 17 september tot en met 16 oktober blijven beoordelen via www.bestewinkelketen.nl/stemmen en www.webshop-awards.nl/stemmen. Wie winnaar wordt van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en welke retailer de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’ in de wacht sleept, wordt bekendgemaakt op het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala dat op donderdag 18 oktober plaatsvindt op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Ook worden dan de vakprijzen ‘ABN AMRO Beste Retail Executive’ en ‘ABN AMRO Beste Retail Managementteam’ uitgereikt. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl/uitreikingen.

Amsterdam, 13 september 2018

Dit zijn de genomineerden voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2018 – 2019’ categorieprijzen

Amersfoort, 22 augustus 2018 – De genomineerden van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2018 – 2019’ en de ‘ABN AMRO Webshop Awards 2018 – 2019’ verkiezingen zijn bekend. Negenentachtig retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 214.000 consumenten meer dan 450 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,44 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 7,56. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd.

De grote kanshebbers van dit jaar zijn bol.com en Shoeby die beiden vijf nominaties wisten binnen te halen. Ook zijn er in vergelijking met vorig jaar veel nieuwkomers onder de genomineerden. Maar liefst vijftien retailers waaronder Stella Fietsen, The Stone, Wehkamp, Sacha en Dierspecialist hebben zich dit jaar ook bij de genomineerden weten te voegen.

Prijs blijft het belangrijkste aspect voor consumenten

De consument geeft bij de beoordeling van haar favoriete retailer onder andere een oordeel over de prijs, het assortiment, de betrouwbaarheid en de service en kwaliteit. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs nog steeds het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door de samenstelling van hert assortiment en acties & aanbiedingen, bij webshops zijn dit acties & aanbiedingen en kwaliteit van de producten. Ten opzichte van vorig jaar zijn deze voorkeuren niet gewijzigd.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen Webshop Awards
Prijs 7,76 Prijs 7,94
Acties en aanbiedingen7,71 Acties en aanbiedingen7,94
Kwaliteit van de producten7,99 Kwaliteit van de producten8,18
Samenstelling assortiment7,97 Samenstelling assortiment8,22
Deskundigheid7,85 Deskundigheid7,93
Klantvriendelijkheid8,11 Klantvriendelijkheid8,11
Service8,07 Service8,27
Uitstraling en beleving7,93 Uitstraling en beleving8,02
Winkelgemak8,09 Winkelgemak8,26
Betrouwbaarheid8,06 Betrouwbaarheid8,25

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt dit jaar plaats op donderdag 13 september. Als locatie voor dit feestelijke moment is er voor deze editie weer gekozen voor Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO in Amsterdam.

Na de uitreiking van de categorieprijzen start de volgende fase van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen. Er zal een tweede stemperiode starten waarin consumenten bepalen wie er naar huis gaat met de overall titels. De tweede stemronde loopt van 17 september tot en met 17 oktober. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 18 oktober 2018 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Awards Nederland’ en de ‘Retailer of the Year award’.

Retailer of the Year vakprijzen

Onder het ‘Retailer of the Year-concept’ worden ook de Retailer of the Year vakprijzen georganiseerd. Bij deze verkiezingen geven vakgenoten hun stem aan de best presterende retail executive, retail managementteam en meest duurzame retailer. In de afgelopen weken hebben bijna 1.000 vakgenoten gestemd. Op basis van deze stemmen is de top 5 genomineerden (op alfabetische volgorde) vastgesteld:

Top 5 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Executive

 • Erwin Bziuk - Lidl
 • Gert van Doorn - Primera
 • Pieter Saman - Bever
 • Wilma Veldman - Zeeman
 • Pieter Zwart - Coolblue

Top 5 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Managementteam

 • Decathlon
 • La Place
 • Lush
 • Picnic
 • Scotch & Soda

Top 10 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Sustainability Award

 • Bever
 • Lidl
 • Lush
 • Tony’s Chocolonely
 • Zeeman

Genomineerden ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2018 - 2019
Op alfabetische volgorde:

Audiciens
 • Beter Horen
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Baby
 • Prénatal
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • GAMMA
 • HORNBACH
 • KARWEI
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Primera
Damesmode
 • C&A
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
 • Zeeman
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Jumper
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • DA
 • Etos
 • Kruidvat
 • Trekpleister
Elektronica
 • BCC
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
 • MediaMarkt
Eten & Drinken Speciaalzaken
 • Bakker Bart
 • Gall & Gall
 • HEMA
 • Keurslager
Eten & Drinken To Go
 • Albert Heijn to go
 • La Place
 • McDonald's
Herenmode
 • C&A
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • Primera
Keukens & Badkamers
 • Brugman Keukens & Badkamers
 • IKEA
Kindermode
 • Shoeby
 • Zeeman
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • C&A
 • HEMA
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Mode accessoires
 • De Bijenkorf
 • H&M
 • Lucardi
 • Primark
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
 • Stella Fietsen
Parfumerie
 • Douglas
 • Etos
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Manfield
 • Nelson Schoenen
 • Sacha
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
Speelgoed & Games
 • Action
 • Blokker
 • Intertoys
 • MediaMarkt
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Runnersworld
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Dirk
 • Hoogvliet
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • Tele2
Tuin
 • GroenRijk
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • HEMA
Wonen
 • Goossens wonen en slapen
 • IKEA
 • Intratuin
 • Kwantum
 • Leen Bakker

Genomineerden ABN AMRO Webshop Awards Nederland 2018 - 2019
Op alfabetische volgorde:

Bouwmarkten
 • Formido
 • HORNBACH
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
Damesmode
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
 • Wehkamp
 • Zalando
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • Holland & Barrett (De Tuinen)
 • Kruidvat
Elektronica
 • 123inkt.nl
 • bol.com
 • Coolblue
 • Expert
 • Kamera Express
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Kindermode
 • H&M
 • Shoeby
Leeswaren
 • bol.com
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • H&M
 • Hunkemöller
 • Wehkamp
 • Zalando
Mode accessoires
 • H&M
 • Lucardi
 • Zalando
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Manfield
 • Sacha
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Zalando
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • IKEA
Speelgoed & Games
 • bol.com
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • DekaMarkt
Telecom
 • Apple
 • Coolblue
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • Tele2
Tuin
 • HORNBACH
 • Welkoop
Warenhuis
 • bol.com
 • HEMA
 • Wehkamp
Wonen
 • bol.com
 • fonQ
 • IKEA
Amersfoort, 22 augustus 2018

Bol.com uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018

Santpoort, 26 oktober 2017 - Bol.com is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018. Action is winnaar van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2017-2018 en Bol.com nam ook de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2017-2018 in ontvangst. Philip Mountford, CEO van Hunkemöller, won de vakprijs ‘Beste Retail Executive’ 2017-2018 en het managementteam van Rituals is uitgeroepen tot het ‘Beste Retail Managementteam’ 2017-2018. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.In de afgelopen zes maanden beoordeelden ruim 316.000 consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Op donderdag 14 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel door de afgelopen maand nogmaals stemmen van de consument binnen te halen. Bol.com werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018, en liet hiermee 34 genomineerden achter zich. In de ogen van de consumenten verdient Action de titel ‘Beste Winkelketen van Nederland’. Bol.com sleepte naast de ‘Retailer of the Year’ award ook de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ in de wacht.

Vakprijzen Retail Executive 2017–2018 en Retail Managementteam 2017-2018

Philip Mountford, CEO van Hunkemöller, won de vakprijs Retail Executive 2017-2018. Hieronder een overzicht van de volledige Top 5 Retail Executives:

 1. Philip Mountford – Hunkemöller
 2. Frits van Eerd – Jumbo
 3. Debbie Klein – Beter Bed
 4. Victor van Nieuwenhuizen – Sissy Boy
 5. Bart Karis – Zeeman

Het managementteam van Rituals schreef de meeste stemmen voor de vakprijs Retail Managementteam 2017- 2018 op zijn naam. De Top 5 Retail Managementteam ziet er als volgt uit:

 1. Rituals
 2. Bijenkorf
 3. Fietsenwinkel.nl
 4. Bol.com
 5. Albert Heijn

De winnaars van beide vakprijzen zijn vastgesteld nadat vakgenoten (retailers) in een eerste stemronde aangaven welke Retail Executive en welk Retail Managementteam zij wilden nomineren. Op basis hiervan is een Top 10 Retail Executives en een Top 10 Retail Managementteams samengesteld. In de tweede ronde is gestemd op één Retail Executive en één Retail Managementteam. Hieruit kwam een Top 5 voor beide categorieën voort. Tijdens het ABN AMRO Retailer of the Year Gala konden retailers hun laatste stem uitbrengen. In totaal hebben ruim 1.600 vakgenoten gestemd.

Santpoort, 26 oktober 2017

De ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2017 – 2018’ categoriewinnaars zijn bekend

Amsterdam, 18 september 2017 – De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2017-2018’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards 2017-2018’ zijn bekend. Ruim 260.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep uit 450 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen op www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. In 29 categorieën zijn 50 prijzen uitgereikt. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in het pas geopende Circl: het Circulaire Paviljoen van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen zijn de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’ en ‘ABN AMRO Beste Start-up Award’ uitgereikt.

Tijdens de vijftiende editie van de ‘Beste Winkelketen van Nederland’-verkiezingen deed een aantal nieuwe categoriewinnaars hun intrede. Dit zijn Shoeby in Baby & kind, Expert in Elektronica, Keurslager in Eten & Drinken speciaalzaken, HEMA in Eten & Drinken to go, Pearle Opticiens in Optiek, Schuurman Schoenen in Schoenen, Intertoys in Speelgoed, Intersport in Sport en Tele2 in Telecom. Nieuwe categorieën en bijbehorende winnaars zijn: Specsavers in Audiciens en Lucardi in Mode accessoires. De categorie Keukens & badkamers is dit jaar komen te vervallen.

29 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2017 - 2018

Audiciens
Specsavers

Baby & Kind
Shoeby

Bouwmarkten
Hornbach

Cadeau
Primera

Damesmode
Shoeby

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Etos

Elektronica
Expert

Eten & Drinken Speciaalzaken
Keurslager

Eten & Drinken To Go
HEMA

Health & Wellness
Etos

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
Primera

Leeswaren
Primera

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Muziek, Films & Games
Media Markt

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed
Intertoys

Sport
Intersport

Supermarkten
Lidl

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEACategorieprijzen ABN AMRO Webshop Awards Nederland

Dit jaar vond de vierde editie van de Webshop Awards plaats. Er zijn in 21 categorieën awards uitgereikt. Ook hier is een aantal ‘nieuwe’ categoriewinnaars. Dit zijn Kamera Express in Elektronica, Only for Men in Herenmode, Pearle Opticiens in Optiek, Albert Heijn in Supermarkten, Tele2 in Telecom en HEMA in Warenhuis. In de nieuwe categorie Mode accessoires nam Lucardi de categorieprijs ook mee naar huis.

21 categoriewinnaars van Webshop Awards Nederland 2017 - 2018

Baby & Kind
Shoeby

Bouwmarkten
Formido

Cadeau
Albelli

Damesmode
Shoeby

Drogisterij
Farmaline

Elektronica
Kamera Express

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Leeswaren
bol.com

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Muziek, Films & Games
bol.com

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Van Haren

Slapen
Beter Bed

Supermarkten
Albert Heijn

Telecom
Tele2

Warenhuis
HEMA

Wonen
fonQRetail Sustainability Award en de Beste Start-up Award

IKEA wint de eerste Retail Sustainability Award. De negen kanshebbers die IKEA achter zich heeft gelaten, zijn Auping, Ekoplaza, HEMA, Leapp, MarQt, Picnic, Rituals, Sissy-Boy en Waar. Deze erkenning ontvangt IKEA van vakgenoten en een vakjury die een de top 5 genomineerden beoordeelde. Deze jury bestond uit Meike Koster van Max Havelaar, José van der Klauw van MVO Nederland, Lieke van Delft van Wereldhave, Henk Hofstede van ABN AMRO en John Terra van Q&A. In het juryrapport wordt IKEA omschreven als een retailer die een voorbeeld is als het aankomt op duurzaamheid binnen de retail. “IKEA heeft duurzaam ondernemerschap in de genen zitten en is uitgebreid en transparant in het verhaal dat zij hierover vertellen. Daarbij weet IKEA haar klanten te inspireren duurzame keuzes te maken.”

De Beste Start-up Award is door Happy Tosti gewonnen. Winkelconcepten die minder dan drie jaar bestaan, kwamen in aanmerking voor deze prijs. Naast vakgenoten heeft een onafhankelijke jury een vijftiental startups beoordeeld op basis van hun bestaansrecht en originaliteit. Op basis van deze beoordeling zijn drie start-ups genomineerd. Na deze nominatie kregen retailers de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. Hieraan is massaal gehoor gegeven: er zijn bijna 2.000 stemmen uitgebracht. Happy Tosti kreeg van zowel de jury als het publiek de meerderheid van de stemmen. Zij wordt door de jury geroemd om het feit dat het businessmodel verder gaat dan de winkels zelf. “Met Happy Tosti willen wij voor iedereen met een arbeidsbeperking een waardevolle en leuke werkplek creëren. Wij maken de lekkerste tosti’s ter wereld door te focussen op de kwaliteit van product en service waardoor onze gasten terug blijven komen. Door de commerciële horeca-aanpak te combineren met sociale betrokkenheid willen we heel de wereld veroveren!”, aldus Jasper Kool, oprichter van Happy Tosti.

ABN AMRO Retailer of the Year Gala 2017

Consumenten kunnen de 30 categoriewinnaars blijven beoordelen via www.bestewinkelketen.nl/stemmen. Dit is mogelijk van 20 september tot en met 20 oktober. Wie vervolgens de overall winnaar wordt van de titel Retailer of the Year en Beste Winkelketen van Nederland en welke retailer er met de Webshop Award vandoor gaat, wordt bekendgemaakt op het ABN AMRO Retailer of the Year Gala dat op 26 oktober plaatsvindt op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. De vakprijzen ‘Beste Retail Executive’ en ‘Beste Retail Managementteam’ worden ook tijdens het gala uitgereikt. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl.

Amsterdam, 18 september 2016

De kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2017 – 2018’ categorieprijzen zijn bekend

Amersfoort, 16 augustus 2017 - De genomineerden van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2017 – 2018’ verkiezing en de ‘ABN AMRO Webshop Awards 2017 – 2018’ zijn bekend. Negentig retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 260.000 consumenten meer dan 450 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,93 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 8,08. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd.

Ten opzichte van vorig jaar hebben twintig extra spelers zich weten te nomineren. HEMA is met zeven nominaties de grootste kanshebber op een categorieprijs, gevolgd door Media Markt die zes keer genomineerd is. Naast de vele nominaties zijn er ook enkele retailers gediskwalificeerd. Wegens onrechtmatig verkregen stemmen moesten deze partijen helaas worden uitgesloten van de verkiezing. Dit bleek uit de controles die gedurende de verkiezingsperiode en na de analyseperiode* door de organisatie zijn uitgevoerd.

Prijs en assortiment belangrijk

Consumenten hebben hun favoriete retailers beoordeeld op aspecten gerelateerd aan prijs, service en assortiment. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door samenstelling assortiment en acties & aanbiedingen, bij webshops zijn dit acties & aanbiedingen en kwaliteit van de producten.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen van Nederland

Prijs
Acties en aanbiedingen
Kwaliteit van de producten
Samenstelling assortiment
Deskundigheid
Klantvriendelijkheid
Service
Uitstraling en beleving
Winkelgemak
Betrouwbaarheid

7,79
7,72
7,98
7,92
7,84
8,13
8,04
7,86
8,05
8,03

Webshop Awards

Prijs
Acties en aanbiedingen
Kwaliteit van de producten
Samenstelling assortiment
Deskundigheid
Klantvriendelijkheid
Service
Uitstraling en beleving
Winkelgemak
Betrouwbaarheid

7,96
7,93
8,14
8,17
7,86
8,05
8,20
7,97
8,22
8,23

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt plaats op donderdag 14 september 2017. Circl, het circulaire paviljoen dat ABN AMRO binnenkort opent, is dit jaar het podium voor deze bekendmaking.

Na de uitreiking van de categorieprijzen kunnen consumenten opnieuw hun stem uitbrengen. Tijdens deze stemronde wordt bepaald wie van de categoriewinnaars daadwerkelijk de beste winkelketen en webshop heeft en daarmee de beste retailer van Nederland is. De tweede stemronde loopt van 20 september tot en met 20 oktober. Tijdens het Retailer of the Year gala, dat op donderdag 26 oktober 2017 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Awards Nederland’ en de ‘Retailer of the Year award’.

Retailer of the Year vakprijzen

Onder het ‘Retailer of the Year-concept’ worden ook de Retailer of the Year vakprijzen georganiseerd. Bij deze verkiezingen geven vakgenoten hun stem aan de best presterende retail executive, retail managementteam en meest duurzame retailer. In de afgelopen weken hebben ruim 2.500 vakgenoten gestemd. Op basis van deze stemmen is de top 5 genomineerden (op alfabetische volgorde) vastgesteld:

Beste Retail Managementteam

Albert Heijn
Bijenkorf
bol.com
Fietsenwinkel.nl
Rituals

Beste Retail Executive

Bart Karis - Zeeman
Debbie Klein - Beter Bed
Frits van Eerd - Jumbo
Philip Mountford - Hunkemöller
Victor van Nieuwenhuizen - Sissy-Boy

Retail Sustainability Award

IKEA
HEMA
Rituals
Sissy-Boy
WAAR

Genomineerden Beste Winkelketen van Nederland 2017 - 2018
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Audiciens
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Baby & Kind
 • HEMA
 • Shoeby
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • GAMMA
 • Hornbach
 • KARWEI
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Primera
 • Rituals
Damesmode
 • Arthur & Willemijn
 • C&A
 • Jeans Centre
 • Miss Etam
 • Shoeby
 • Zeeman
Dierenspeciaalzaken
 • BoerenBond
 • Intratuin
 • Jumper
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • DA
 • Etos
 • Kruidvat
 • Trekpleister
Elektronica
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
 • Leapp
 • Media Markt
Eten & Drinken speciaalzaken
 • Bakker Bart
 • Gall & Gall
 • Keurslager
Eten & Drinken to go
 • Bakker Bart
 • HEMA
 • La Place
 • McDonald's
 • Starbucks
Health & Wellness
 • Etos
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
 • Rituals
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Only For Men
 • Shoeby
 • WE Fashion
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • HEMA
 • Primera
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Siebel Juweliers
Muziek, Films & Games
 • Blokker
 • Media Markt
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Bristol
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Ziengs
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • IKEA
Speelgoed
 • Action
 • Intertoys
Sport
 • AktieSport
 • Bever
 • Decathlon
 • Intersport
 • Perry
Supermarkten
 • Dirk
 • Hoogvliet
 • Jan Linders
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • Media Markt
 • Tele2
Tuin
 • Groenrijk
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • Big Bazar
 • Blokker
 • HEMA
 • Xenos
Wonen
 • Goossens Wonen en Slapen
 • HEMA
 • IKEA
 • Leen Bakker
 • Woonexpress


Genomineerden van Webshop Awards Nederland 2017 - 2018
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Baby & Kind
 • HEMA
 • Shoeby
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • Hornbach
 • Praxis
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
 • Primera
Damesmode
 • H&M
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • Zalando
Drogisterij
 • Farmaline
 • Kruidvat
Elektronica
 • Coolblue
 • Expert
 • Kamera Express
 • Leapp
 • Media Markt
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Only For Men
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Leeswaren
 • bol.com
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • Hunkemöller
 • Zeeman
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Siebel Juweliers
Muziek, Films & Games
 • bol.com
 • Media Markt
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Ziengs
Slapen**
 • Beddenreus
 • Beter Bed
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Jumbo
Telecom
 • Apple
 • Media Markt
 • Tele2
Warenhuis
 • Blokker
 • bol.com
 • HEMA
Wonen
 • fonQ
 • IKEA
 • Woonexpress

* De verkiezingsperiode duurde van 15 mei tot en met 1 augustus. De checks in de analyseperiode hebben tussen 10, 11 & 14 augustus plaatsgevonden.
** Rectificatie: Deze categorie is in de eerste communicatie niet meegenomen.

Amersfoort, 16 augustus 2017

Action uitgeroepen tot ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017

Santpoort, 27 oktober 2016 - Action is uitgeroepen tot ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017. ‘123inkt’ is winnaar van de ABN AMRO Webshop Award Nederland 2016 - 2017 en Jac Hensen nam de Cross Channel Award 2016 - 2017 in ontvangst. Daniel Ropers, CEO van Bol.com, won de vakprijs Beste Retail Executive 2016 - 2017 en het managementteam van Hunkemöller is uitgeroepen tot het Beste Retail Managementteam 2016 - 2017. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ABN AMRO Retailer of the Year Gala in Santpoort.

In de afgelopen zes maanden beoordeelden ruim 400.000 consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland en ABN AMRO Webshop Awards Nederland. Op donderdag 15 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten kans op de overalltitel door stemmen van de consument binnen te halen. In de ogen van een grote meerderheid van de consumenten verdient Action de titel Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017. Net als vorig jaar is ook de Cross Channel Award uitgereikt. Dit keer sleepte winkelketen Jac Hensen deze prijs in de wacht en liet hiermee 34 genomineerden achter zich.

Vakprijzen Retail Executive 2016 - 2017 en Retail Managementteam 2016 - 2017
Daniel Ropers, CEO van Bol.com won de vakprijs Retail Executive 2016 - 2017. Hieronder een overzicht van de volledige Top 5 Retail Executives:

Frits van Eerd - Jumbo
Olcay Gulsen - ST. studio
Colinda Hoegee - Holland & Barrett
Philip Mountford - Hunkemöller
Daniel Ropers - Bol.com

Het managementteam van Hunkemöller schreef de meeste stemmen voor de vakprijs Retail Managementteam 2016 - 2017 op zijn naam.
De Top 5 Retail Managementteam ziet er als volgt uit:

Ahold Delhaize
Beter Bed
Hunkemöller
Jumbo
Zeeman

De winnaars van beide vakprijzen zijn vastgesteld nadat vakgenoten (retailers) in een eerste stemronde aangaven welke Retail Executive en welk Retail Managementteam zij wilden nomineren. Op basis hiervan is een Top 10 Retail Executives en een Top 10 Retail Managementteams samengesteld. In de tweede ronde is gestemd op één Retail Executive en één Retail Managementteam. Hieruit kwam een top 5 voor beide categorieën voort. Tijdens het ABN AMRO Retailer of the Year Gala konden retailers hun laatste stem uitbrengen. In totaal hebben ruim 1500 vakgenoten gestemd.

Santpoort, 27 oktober 2016

Categoriewinnaars ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017 en ABN AMRO Webshop Awards 2016 - 2017 bekend

30.000 consumenten belonen 30 categoriewinnaars

Amsterdam, 15 september 2016 - De categoriewinnaars van de publieksprijzen ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017 en ABN AMRO Webshop Awards 2016 - 2017 zijn bekend. Ruim 277.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep hun favoriete winkelketens en webshops te beoordelen op www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. In 28 categorieën zijn ruim 50 prijzen uitgereikt aan 30 retailers. Hunkemöller is voor het tiende jaar op rij Beste Winkelketen in de categorie Lingerie & ondermode en Primera sleepte drie categorieprijzen in de wacht. Bol.com ging met vier Webshop Awards naar huis.

Er zijn dit jaar acht nieuwe categoriewinnaars onder de in totaal 28 categorieën. De nieuwe categoriewinnaars zijn Etos (Health & wellness), Jac Hensen (Herenmode), Warmteservice (Keukens & badkamers), Media Markt (Muziek, films & games), Eye Wish Opticiens (Optiek), Beter Bed (Slapen), Decathlon (Sport) en BelCompany (Telecom). Nieuwe categorieën en bijbehorende winnaars zijn: Bever (Outdoor), Gall & Gall (Eten & drinken speciaalzaken), Bakker Bart (Eten & drinken to go) en Primera (Leeswaren, Kantoorartikelen). Binnen de categorie Sieraden & bijouterie wist alleen Lucardi zich te nomineren. Met ruim 3.000 beoordelingen maakte Lucardi als enige kans op deze categorieprijs, waardoor de categorie is komen te vervallen.

28 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2016 - 2017

Baby & kind:
Zeeman

Bouwmarkten:
Hornbach

Cadeau:
Primera

Damesmode:
Shoeby

Dierenspeciaalzaken:
Welkoop

Drogisterij:
Etos

Elektronica:
Media Markt

Eten & drinken speciaalzaken:
Gall & Gall

Eten & drinken to go:
Bakker Bart

Health & wellness:
Etos

Herenmode:
Jac Hensen

Kantoorartikelen:
Primera

Keukens & badkamers :
Warmteservice

Leeswaren:
Primera

Lingerie & ondermode:
Hunkemöller

Muziek, films & games:
Media Markt

Optiek:
Eye Wish Opticiens

Outdoor:
Bever

Parfumerie:
ICI PARIS XL

Schoenen:
vanHaren

Slapen:
Beter Bed

Speelgoed:
Hornbach

Sport:
Decathlon

Supermarkten:
Lidl

Telecom:
BelCompany

Tuin:
Welkoop

Warenhuis:
Action

Wonen:
IKEA

Categorieprijzen ABN AMRO Webshop Awards Nederland

Dit jaar vond ook de derde editie van de Webshop Awards Nederland plaats. Er worden in 23 categorieën awards uitgereikt. Dit betekent dat er drie categorieën zijn bijgekomen ten opzichte van vorig jaar. De winnaars in deze nieuwe categorieën zijn Shoeby (Baby & kind), Formido (Bouwmarkten), 123inkt.nl (Elektronica), Jac Hensen (Herenmode), vanHaren (Schoenen), Beter Bed (Slapen), bol.com (Speelgoed), Decathlon (Sport), DEEN (Supermarkten), Apple (Telecom), bol.com (Warenhuis) en fonQ (Wonen). Nieuwe categorieën en de bijbehorende winnaars zijn: 123inkt.nl (Kantoorartikelen), Warmteservice (Keukens & badkamers), bol.com (Leeswaren), Hans Anders (Optiek), Bever (Outdoor) en Welkoop (Tuin).

23 categoriewinnaars van Webshop Awards Nederland 2016 - 2017

Baby & kind:
Shoeby

Bouwmarkten:
Formido

Cadeau:
Albelli

Damesmode:
Shoeby

Elektronica:
123inkt.nl

Herenmode:
Jac Hensen

Kantoorartikelen:
123inkt.nl

Keukens & badkamers:
Warmteservice

Leeswaren:
Bol.com

Lingerie & ondermode:
Hunkemöller

Muziek, films & games:
Bol.com

Optiek:
Hans Anders

Outdoor:
Bever

Parfumerie:
ICI PARIS XL

Schoenen:
vanHaren

Slapen:
Beter Bed

Speelgoed:
Bol.com

Sport:
Decathlon

Supermarkten:
DEEN

Telecom:
Apple

Tuin:
Welkoop

Warenhuis:
Bol.com

Wonen:
fonQ

Prijs belangrijker dan service De consument vindt de samenstelling van het assortiment en het serviceniveau in winkelketens dit jaar minder belangrijk dan voorgaande jaren. Dit jaar kijkt hij nadrukkelijker naar de prijs van producten. Bij webshops is er sprake van een lichte daling van het belang van het prijsniveau en aantrekkelijke aanbiedingen. Tegelijkertijd is er iets meer aandacht voor aspecten als service en levering. Bij webshops blijven het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding het belangrijkst.

ABN AMRO Retailer of the Year Gala 2016 - 2017 Consumenten kunnen de 28 categoriewinnaars blijven beoordelen via www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. Dit is mogelijk van 27 september tot en met 27 oktober. Wie vervolgens de overall winnaar wordt van de titel Beste Winkelketen van Nederland en welke retailers er met de Webshop Award en Cross Channel Award vandoor gaan, wordt bekendgemaakt op het ABN AMRO Retailer of the Year Gala dat op 27 oktober plaatsvindt op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Ook worden dan de vakprijzen Beste Retail Executive en Beste Retail Managementteam uitgereikt. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl.

Amsterdam, 15 september 2016

Genomineerden categorieprijzen ABN AMRO Retailer of the Year 2016 – 2017 bekend

Service-gerelateerde aspecten minder belangrijk dan prijs-gerelateerde aspecten

Amersfoort, 15 augustus 2016 - De genomineerden in de 29 categorieën van de ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2016 verkiezing en ABN AMRO Webshop Awards 2016 zijn bekend. In de afgelopen maanden hebben ruim 277.000 consumenten meer dan 400 retailers beoordeeld en daarmee zijn het de grootste retailverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is ten opzichte van vorig jaar gestegen: van 7,84 naar 7,97. De webshops scoren dit jaar zelfs 8,13 ten opzichte van 7,88 van vorig jaar. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en de mediapartners De Telegraaf en RetailTrends Media.

Baby & kind:
HEMA - Zeeman

Bouwmarkten:
Formido - GAMMA - Hornbach - KARWEI - Multimate

Cadeau:
Action - Primera - Wereldwinkel

Damesmode:
Arthur & Willemijn - Bristol - Jeans Centre - Shoeby - Zeeman

Dierenspeciaalzaken:
Jumper - Ranzijn Tuin & Dier - Welkoop

Drogisterij:
D.I.O. - Etos - Kruidvat

Elektronica:
BCC - Media Markt

Eten & drinken speciaalzaken:
Bakker Bart - Gall & Gall - Keurslager

Eten & drinken to go:
AH to go - Bakker Bart - HEMA - McDonald’s

Health & wellness:
Etos - Kruidvat

Herenmode:
Jac Hensen - Jeans Centre - Only For Men

Kantoorartikelen:
Bruna - Primera

Keukens & badkamers :
IKEA - Warmteservice

Leeswaren:
Bruna - Primera

Lingerie & ondermode:
Hunkemöller - Zeeman

Muziek, films & games:
Intertoys - Media Markt

Optiek:
Eye Wish Opticiens - Hans Anders - Pearle Opticiens

Outdoor:
Bever - Decathlon

Parfumerie:
Douglas - ICI PARIS XL XL

Schoenen:
Bristol - Nelson Schoenen - vanHaren - Ziengs

Slapen:
Beter Bed - IKEA

Speelgoed:
Action - Bart Smit - Intertoys

Sport:
Bever - Decathlon - Intersport - Runnersworld

Supermarkten:
DEEN - Dirk - Hoogvliet - Jumbo - Lidl

Telecom:
BelCompany - Vodafone

Tuin:
GAMMA - Intratuin - Ranzijn Tuin & Dier - Welkoop

Warenhuis:
Action - Blokker - HEMA - Xenos

Wonen:
IKEA - Woonexpress

Genomineerden Webshop Awards Nederland 2016

Baby & kind:
HEMA - Shoeby - Zeeman

Bouwmarkten:
Formido - GAMMA - Hornbach - KARWEI

Cadeau:
Albelli - Greetz - Primera

Damesmode:
H&M - Jeans Centre - Miss Etam - Shoeby - Vente-Exclusive.com

Elektronica:
123inkt.nl - bol.com - Coolblue - Media Markt

Herenmode:
Jac Hensen - Jeans Centre - Only For Men

Kantoorartikelen:
123inkt.nl - Primera

Keukens & badkamers:
IKEA - Warmteservice

Leeswaren:
Bol.com - Primera

Lingerie & ondermode:
Hunkemöller - Zeeman

Muziek, films & games:
Bol.com - Intertoys - Media Markt

Optiek:
Eye Wish Opticiens - Hans Anders - Pearle Opticiens

Outdoor:
Bever - Decathlon

Parfumerie:
Douglas - ICI PARIS XL

Schoenen:
Nelson Schoenen - vanHaren - Ziengs

Slapen:
Beter Bed - IKEA

Speelgoed:
Bart Smit - bol.com - Intertoys

Sport:
Bever - Decathlon - Intersport

Supermarkten:
Albert Heijn - DEEN - Jumbo

Telecom:
Apple - Media Markt

Tuin:
GAMMA - Welkoop

Warenhuis:
Blokker - bol.com - fonQ - HEMA

Wonen:
fonQ - IKEA

Assortiment en service belangrijk Consumenten hebben hun favoriete retailers beoordeeld op aspecten gerelateerd aan prijs, service en assortiment. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt assortiment het belangrijkste aspect, gevolgd door prijs-kwaliteitverhouding. Opvallend is dat de prijs-gerelateerde aspecten belangrijker zijn geworden ten koste van de service-gerelateerde aspecten bij de fysieke winkels. In voorgaande jaren was het belang van de service-gerelateerde aspecten altijd groter.

Bekendmaking winnaars categorieën De feestelijke bekendmaking van de categoriewinnaars vindt plaats op donderdag 15 september 2016. Daarna vindt er wederom een stemronde plaats, waarin de consument bepaalt wie van de categoriewinnaars daadwerkelijk de beste winkelketen en/of webshop van Nederland heeft. De stemronde loopt van 27 september tot en met 27 oktober. Tijdens het Retailer of the Year Gala dat op donderdag 27 oktober 2016 plaatsvindt worden de drie grote winnaars van de verkiezingen Beste Winkelketen van Nederland, Webshop Awards Nederland en Cross Channel Award bekendgemaakt. Naast deze prijzen worden op deze avond de vakprijzen Beste Retail Managementteam en Beste Retail Executive uitgereikt.

Rapportcijfers retail totaal

Beste Winkelketen Webshop Awards
2016 7,97 2015 7,84
2016 8,13 2015 7,88

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen Webshop Awards
Prijs-kwaliteitverhouding 7,89 Prijs-kwaliteitverhouding 8,03
Prijsniveau 7,79 Prijsniveau 7,91
Acties en aanbiedingen 7,83 Levering 8,26
Assortiment 8,05 Assortiment 8,25
Vernieuwing 7,70 Service 8,22
Service 8,12 Acties en aanbiedinge 7,98
Deskundig personeel 7,94 Gebruiksvriendelijke website 8,19
Klantvriendelijk personeel 8,21 Betaling 8,33
Sfeer 7,92
Santpoort, 27 oktober 2016