Home
De verkiezing
Bekijk video
Motiveer je klant
Leer van je klant
Als je wint
Nieuws
Contact
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

Nieuws

Primera uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2021-2022

Aalsmeerderbrug, 28 oktober 2021 - Primera is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2021-2022. Profile 'De Fietsspecialist' sleept de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2021-2022 in de wacht. FuturumShop heeft de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2021-2022 gewonnen. Daarnaast zijn de winnaars bekendgemaakt van de vakprijzen ‘Sustainable Retailer of the Year’ 2021-2022, ‘Retail Executive of the Year’ 2021-2022 en ‘Retail Managementteam of the Year’ 2021-2022. De awards zijn uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala bij De Arendshoeve in Aalsmeerderbrug.

Retailer of the Year 2021-2022 winnaars
Foto door Hannie Verhoeven. Bekijk alle foto's

Deze avond was weer een feestje voor retail! Na de volledig online uitreiking vorig jaar, was het ontzettend fijn om dit jaar weer samen te komen. Onder het genot van een heerlijk diner, verzorgd door Hete Peper, konden zo’n 200 vakgenoten elkaar weer als vanouds spreken na een bewogen periode.

De overallwinnaars

In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. Op 23 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hiermee kans op de overall titel. Primera werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2021-2022 en liet hiermee de overige 41 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Profile ‘De Fietsspecialist’ de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’. FuturumShop sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Awards the Netherlands’ in de wacht.

Door vakgenoten verkozen: Retail Executive en Retail Managementteam

Hans Geels van Dille & Kamille, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2021-2022. Hij liet hiermee de volgende genomineerden achter zich:

Ben Cornelisse (Kamera Express)
Marit van Egmond (Albert Heijn)
Linda Keijzer (Xenos)
Michiel Witteveen (Mirage Retail Group)

Het managementteam van Omoda schreef de meeste stemmen voor de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ 2021-2022 op zijn naam. De andere kanshebbers op deze prijs waren:

Mirage Retail Group
Picnic
PLUS Retail
Rituals

De winnaars zijn vastgesteld nadat een panel van retailexperts gevraagd werd de beste executives en managementteams te nomineren. Op basis hiervan is een top 5 Retail Executives en Retail Managementteams samengesteld. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala konden deelnemers hun stem uitbrengen. Nadat de stemmen van vakgenoten waren verzameld, namen de winnaars de awards in ontvangst.

Sustainable Retailer of the Year

Tot slot won Zeeman de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2021-2022. Zij waren samen met Auping en Tony’s Chocolonely genomineerd voor deze vakprijs.

De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ is een juryprijs binnen het concept ‘Retailer of the Year Nederland’. De jury, bestaande uit Henk Hofstede (Sector Banker Retail ABN AMRO), Bert van Son (winnaar vorig jaar en oprichter MUD Jeans), Margreet van Schaijck (Brand manager NL & BE Lush), Meike Koster (Marketing & Communication Manager Max Havelaar), Michiel van Yperen (Transitiemanager MVO Nederland), Marlot Kiveron (Sustainability Lead Otrium) en Gerwin Souman Business Development Manager Q&A), nomineerden op basis van vier criteria welke drie duurzame retailers in Nederland het beste presteren. Op het gala van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’-verkiezingen kregen de deelnemers door middel van een videopitch de kans om het oordeel van de jury te beïnvloeden door hun stem uit te brengen op één van de drie genomineerden. Het juryoordeel bepaalde voor 50 procent de uitslag van de prijs. De overige 50 procent is door stemmen bepaald.

Prachtige eindstand voor Spieren voor Spieren

Een bijzondere toevoeging aan deze editie was de veiling voor Spieren voor Spieren. Er werden een aantal unieke items geveild, zoals gesigneerde items van o.a. Daley Blind & Pieter van den Hoogenband, een dansclinic van Timor Steffens en een wedstrijdbezoek bij FC Utrecht in de Skybox van T-mobile. Ook konden mensen de gehele avond een vrije donatie doen. In totaal is er 42.915 euro opgehaald voor het goede doel: alle spierziektes bij kinderen verslaan. Een avond met een gouden randje!

Aalsmeerderbrug, 28 oktober 2021

De categoriewinnaars van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen 2021-2022 zijn bekend!

Amsterdam, 23 september 2021 - De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2021-2022 en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2021-2022 zijn bekend. Ruim 185.000 consumenten hebben laten weten wat zij van zeker 500 retailers in Nederland vinden. Alle winnaars hebben tijdens een feestelijke bijeenkomst op het hoofdkantoor van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam hun award in ontvangst mogen nemen. Naast de categorieprijzen is de ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ 2021-2022 uitgereikt.

Het was een feest om weer zo veel retailers bij elkaar te hebben na de vrijwel volledige online uitreiking van vorig jaar. Onder de winnaars is ook een aantal nieuwe partijen ten opzichte van voorgaande editie: onder andere Hubo, bonprix, Kamera Express, Bever, Mooi Parfumerie, Parfumerie.nl, Swiss Sense, Run2Day, PLUS, Phone House en Casa.

De 27 categoriewinnaars van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2021-2022

Audiciens
Specsavers

Baby & Kindermode
Zeeman

Bouwmarkten
Hubo

Cadeau
Primera

Damesmode
C&A

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Elektronica
Kamera Express

Eten & Drinken
Mitra drankenspeciaalzaken

Fietsen
Profile 'de Fietsspecialist'

Herenmode
Van Dal Mannenmode

Kantoorartikelen
Primera

Leeswaren
Primera

Mode accessoires
Lucardi

Ondermode
Hunkemöller

Optiek
Eye Wish Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
MOOI Parfumerie

Persoonlijke verzorging
Etos

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Swiss Sense

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Run2Day

Supermarkten
Dirk

Telecom
Phone House

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
CasaDe 23 categoriewinnaars van de ‘ABN AMRO Webshop Awards the Netherlands’ 2021-2022

Audiciens
Hans Anders

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Albelli

Damesmode
bonprix

Dierenspeciaalzaken
Zooplus

Elektronica
123inkt.nl

Eten & Drinken
koffievoordeel.nl

Fietsen
FuturumShop

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Leeswaren
bol.com

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
Parfumerie.nl

Persoonlijke verzorging
Boozyshop

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Decathlon

Supermarkten
PLUS

Telecom
Simpel

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Xenos

Wonen
fonQDe beste nieuwkomer op de Nederlandse markt

De Lokalist is door de jury én het publiek bekroond met de ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ 2021-2022. Hiermee liet deze winnende nieuwkomer de andere genomineerden Algorithmic Perfumery en Food for Skin achter zich. Winkelconcepten die minder dan drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt kwamen in aanmerking voor deze prijs. 12 nieuwkomers zijn beoordeeld op onder andere vernieuwing, schaalbaarheid en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd door zes juryleden: Henk Hofstede (Sector Banker Retail Commercial Clients, ABN AMRO), Linda Keijzer (CEO, Xenos), Debbie Klein (CEO, Leen Bakker), Ben van Duijn (Winnaar vorig jaar en oprichter Holy Moly Pizza), Donovan van Heuven (Hoofdredacteur, MT/Sprout), Harry Bijl (Inspirator & Innovator INretail) en Francella ter Haar (Business Consultant Retail, Q&A). De genomineerden hebben zich door middel van een videopitch gepresenteerd tijdens de categorie uitreiking van ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’. De pitch van De Lokalist was vervolgens doorslaggevend voor de uitslag.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ overall uitreiking

De winnaars van de categorieprijzen zijn genomineerd om overall winnaar te worden van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2021-2022 award, de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 20211-2022 en ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2021-2022 award. Op donderdag 28 oktober 2021 worden de winnaars tijdens een diner bekendgemaakt. Ook worden dan de vakprijzen ‘ABN AMRO Beste Retail Executive of the Year’ 2021-2022 en ‘ABN AMRO Beste Retail Managementteam of the Year’ 2021-2022 uitgereikt én ligt er een award klaar voor de winnaar van de ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2021-2022. De drie genomineerden voor deze laatste titel zijn Auping, Tony’s Chocolonely en Zeeman.

Amsterdam, 23 september 2021

Dit zijn de genomineerden voor ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ editie 2021-2022!

Amersfoort, 19 augustus 2021 - De kanshebbers voor de categorieprijzen van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2021-2022 en de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands 2021-2022’ zijn bekend! In de afgelopen periode hebben consumenten meer dan 500 retailers beoordeeld, met als resultaat ruim 294.000 stemmen. Dat betekent dat we maar liefst 196 bomen kunnen planten. Een aantal nieuwkomers tussen de genomineerden: Casa, Kamera Express, Parfumerie.nl, Phone House, Swiss Sense en Run2Day.

Prijs blijft het belangrijkste aspect voor consumenten

De consument geeft bij de beoordeling van haar favoriete retailer onder andere een oordeel over de prijs, het assortiment, de behulpzaamheid & serviceverlening en het koopgemak. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs nog steeds het belangrijkste aspect, gevolgd door assortiment en het koopgemak.

Bekendmaking categoriewinnaars

De uitreiking van de categorieprijzen vindt dit jaar plaats op donderdag 23 september op het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Ben jij er ook bij? Als retailer ontvang je twee gratis tickets – bestel ze hier!

De beste nieuwkomer op de Nederlandse markt

Naast de categorieprijzen wordt tijdens de uitreiking ook duidelijk wie er met de 'ABN AMRO Newcomer Retail Award' naar huis gaat. Binnen het 'Retailer of the Year' concept wordt deze juryprijs jaarlijks georganiseerd waarbij een jury beoordeelt welke newcomer in Nederland het beste presteert op aspecten als vernieuwing, schaalbaarheid en originaliteit. Dit zijn retailers die maximaal drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt. De genomineerden van 2021-2022: Algorithmic Parfumery, Food for Skin en De Lokalist. Middels een pitch kunnen deze genomineerden op 23 september de stem van het publiek binnenslepen.

Genomineerden Beste Winkelketen van Nederland 2021 - 2022
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Audiciens
 • Hans Anders
 • Specsavers
Baby&Kind
 • HEMA
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • HORNBACH
 • Hubo
 • KARWEI
Cadeau
 • Action
 • Primera
 • Xenos
Damesmode
 • C&A
 • H&M
 • HEMA
 • MS Mode
 • Primark
Dierenspeciaalzaken
 • Pets Place
 • Welkoop
Elektronica
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
 • MediaMarkt
Eten & Drinken
 • Gall & Gall
 • McDonald's
 • Mitra drankenspeciaalzaken
Fietsen
 • Bike Totaal
 • Fietsvoordeelshop.nl
 • Profile 'de Fietsspecialist'
Herenmode
 • C&A
 • HEMA
 • Only For Men
 • Van Dal Mannenmode
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • Primera
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Primark
Ondermode
 • Hunkemöller
 • Zeeman
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
Parfumerie
 • ICI PARIS XL
 • Mooi parfumerie
Persoonlijke verzorging
 • DA
 • Etos
 • Kruidvat
Schoenen
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • Goossens Wonen en Slapen
 • Swiss Sense
Speelgoed & Games
 • Game Mania
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Run2Day
Supermarkten
 • Dirk
 • Hoogvliet
 • Jan Linders
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • Phone House
 • T-Mobile Shop
Tuin
 • HORNBACH
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • HEMA
 • Xenos
Wonen
 • Casa
 • Goossens Wonen en Slapen
 • Kwantum
 • Leen Bakker
 • Xenos


Genomineerden van Webshop Award Nederland 2021 - 2022
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Audiciens
 • Hans Anders
 • Specsavers
Bouwmarkten
 • HORNBACH
 • KARWEI
Cadeau
 • Albelli
 • Primera
Damesmode
 • bonprix
 • H&M
 • Wehkamp
 • Zalando
Dierenspeciaalzaken
 • Welkoop
 • Zooplus
Elektronica
 • 123inkt.nl
 • Coolblue
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
Eten & Drinken
 • Koffievoordeel
 • Mitra drankenspeciaalzaken
Fietsen
 • Bike Totaal
 • Fietsvoordeelshop.nl
 • FuturumShop
 • Profile 'de Fietsspecialist'
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Primera
Leeswaren
 • bol.com
 • Primera
Optiek
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
Parfumerie
 • ICI PARIS XL
 • Parfumerie.nl
Persoonlijke verzorging
 • Boozyshop
 • Etos
 • Yves Rocher
Schoenen
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
Slapen
 • Beter Bed
 • Goossens Wonen en Slapen
Speelgoed & Games
 • Game Mania
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Run2Day
Supermarkten
 • Hoogvliet
 • PLUS
Telecom
 • Coolblue
 • MediaMarkt
 • Simpel
 • T-Mobile Shop
Tuin
 • HORNBACH
 • Welkoop
Warenhuis
 • bol.com
 • Xenos
Wonen
 • fonQ
 • Goossens Wonen en Slapen
 • Kwantum
 • Leen Bakker
 • Xenos
Amersfoort, 19 augustus 2021

Genomineerden voor de ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year 2021 – 2022’ en ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021 – 2022’ bekend

Amersfoort, 8 juli 2021 – De kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year 2021 – 2022’ en ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021 – 2022’ zijn bekend! Drie koplopersop het gebied van duurzaamheid zijn door een vakkundige jury aangemerkt voor de sustainability award: Auping, Ekoplaza en Tony’s Chocolonely. Drie nieuwe retailconcepten op de Nederlandse markt maken kans op de juryprijs als beste nieuwkomer. Deze top drie bestaat uit: Algorithmic Parfumery, De Lokalist en Food for skin.


Duurzame retailers

De jury voor de sustainability award heeft potentiële kanshebbers beoordeeld op vier nominatiecriteria: (1) duurzaamheid in missie, visie en strategie en de verantwoording daarover. (2) Hoe duurzaam is het assortiment en haar leveranciers? (3) Hoe is de inspiratie richting de klant met betrekking tot duurzaamheid? (4) Hoe gaat het bedrijf duurzaam om met haar bedrijfsvoering? Op basis van deze selectiecriteria zijn Auping, Ekoplaza en Tony’s Chocolonely als kanshebbers voor deze award genomineerd.

Auping lost door hun ‘Auping take back system’ het matrassen afvalprobleem op. Door de circulaire matrassen en de bedden van duurzame materialen te maken zet de beddenwinkel forse stappen voor verduurzaming van de slaapindustrie. Als pionier in deze sector inspireert het familiebedrijf haar klanten op bewustwording binnen het thema duurzaamheid. Tip van de jury is de informatievoorziening op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld een MVO-jaarverslag verder verbeteren.

Ekoplaza is volgens de jury een koploper op het gebied van duurzaamheid binnen foodretail. Het hele concept ademt duurzaamheid en circulariteit. Ekoplaza is niet voor niets al voor het vijfde jaar op rij genomineerd. Het bedrijf is op veel thema’s actief. Denk aan plastic, voedselverspilling, dierenwelzijn, fairtrade certificering, tips over gezonde voeding en lokale samenwerkingen. Een tip van de jury: Het MVO jaarverslag in hogere frequentie publiceren, het huidige jaarverslag wat gepubliceerd is dateert van 2017-2018.

Het slaafvrij maken van de cacao industrie is de missie van Tony’s Chocolonely. Ze zeggen zelf een impactbedrijf te zijn dat chocola maakt. De jury is gecharmeerd van het feit dat Tony’s als voorbeeld kan dienen voor veel bedrijven, waarbij het laat zien dat duurzaamheid niet alleen kan worden bereikt. Dit bereik je namelijk alleen door samen te werken met leveranciers, klanten, overheid en concurrenten. De verslaglegging op het gebied van duurzame bedrijfsvoering (afval, energie, etc.) kan nog uitgebreider.

Retailers die ook door de jury zijn beoordeeld, maar niet tot de top 3 gekomen zijn: Zeeman, Moyee Coffee, Yoni, Pieter Pot, Ikea, Naïf en Studio Anneloes. De genomineerden kunnen zich door middel van een videopitch presenteren tijdens de overallbekendmaking op 28 oktober. De winnaar wordt bepaald door de stem van het publiek (50%) en de jury (50%).

De juryleden: Henk Hofstede – Sector Banker Retail ABN AMRO, Bert van Son – winnaar vorig jaar en oprichter MUD Jeans, Margreet van Schaijck – Brand manager NL & BE Lush, Meike Koster – Marketing & Communication Manager Max Havelaar, Michiel van Yperen – Transitiemanager MVO Nederland, Marlot Kiveron – Sustainability Lead Otrium, Gerwin Souman – Business Development Manager Q&A Insights


De nieuwkomers op de Nederlandse markt

Nieuwkomers die in aanmerking komen voor de ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021 – 2022’ zijn niet langer dan drie jaar actief op de Nederlandse markt. Ze zijn door de jury beoordeeld op onder andere vernieuwing, schaalbaarheid en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd: Algorithmic Parfumery, De Lokalist en Food for skin.

Algorithmic Parfumery heeft sinds 2019 een winkel in Breda. Het concept heeft van alles in zich: hyperpersonalisatie, beleving, omnichannel en machine-learning. Deze uitvinding, die via een grote investeerder uit silicon valley zijn weg heeft gevonden naar de Bredase winkelstraat, zet de parfumeriewereld op zijn kop. Het bestellen van de parfum kan online. De beleving in de fysieke winkel zorgt echter voor een nog vollediger klantreis. De jury zou daarom graag nog meer winkelpunten terug willen zien.

De Lokalist is een lokaal bezorgplatform en bezig met een sterke opmars. Ze zijn in 2020 gestart en hebben nu al een landelijke dekking. De logistieke ervaring van de oprichters en het feit dat lokale ondernemers uit heel Nederland zich kunnen aanmelden voor het platform worden als positief beoordeeld door de jury. Er zijn meerdere lokale platforms op dit vlak actief. Door de snelle uitrol en ondernemerservaring van de oprichters heeft de jury de hoop en verwachting dat De Lokalist landelijk als hét lokale bezorgplatform gaat fungeren.

Food for skin staat voor gezonde en 100% natuurlijke huidverzorging. De aantrekkelijke vormgeving en productie van reststromen uit groenten worden als positief beoordeeld. De jury is onder de indruk hoe het merk door fundamentele keuzes een disruptor in cosmetica land kan worden genoemd. Wel zou de jury graag de verpakking verduurzaamd zien. Daarnaast lijkt het merk uitstekend geschikt voor een fysieke winkellocatie zodat het merk nog meer beleefd kan worden en producten getest en geroken kunnen worden.

De genomineerden kunnen zich door middel van een videopitch presenteren tijdens de categorie uitreiking op 23 september. De winnaar wordt bepaald door de stem van het publiek (50%) en de jury (50%).

Andere nieuwkomers die beoordeeld zijn door de jury: Mercer, NADUVI, Savara Intimates, Thuisuiteten.nl, Hellochair.nl en Nieuw Mos. De juryleden: Henk Hofstede – Sector Banker Retail ABN AMRO, Ben van Duijn – Winnaar vorig jaar en oprichter Holy Moly Pizza, Linda Keijzer – CEO Xenos, Donovan van Heuven – Hoofdredacteur MT/Sprout, Francella ter Haar – Business Consultant Retail Q&A, Debbie Klein – CEO Leen Bakker/Kwantum, Harry Bijl – Inspirator & Innovator INretail

Amersfoort, 8 juli 2021