Home
De verkiezing
Bekijk video
Motiveer je klant
Leer van je klant
Als je wint
Nieuws
Contact
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

Nieuws editie 2017-2018

Bol.com uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018

Santpoort, 26 oktober 2017 - Bol.com is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018. Action is winnaar van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2017-2018 en Bol.com nam ook de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2017-2018 in ontvangst. Philip Mountford, CEO van Hunkemöller, won de vakprijs ‘Beste Retail Executive’ 2017-2018 en het managementteam van Rituals is uitgeroepen tot het ‘Beste Retail Managementteam’ 2017-2018. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.In de afgelopen zes maanden beoordeelden ruim 316.000 consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Op donderdag 14 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel door de afgelopen maand nogmaals stemmen van de consument binnen te halen. Bol.com werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2017-2018, en liet hiermee 34 genomineerden achter zich. In de ogen van de consumenten verdient Action de titel ‘Beste Winkelketen van Nederland’. Bol.com sleepte naast de ‘Retailer of the Year’ award ook de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ in de wacht.

Vakprijzen Retail Executive 2017–2018 en Retail Managementteam 2017-2018

Philip Mountford, CEO van Hunkemöller, won de vakprijs Retail Executive 2017-2018. Hieronder een overzicht van de volledige Top 5 Retail Executives:

 1. Philip Mountford – Hunkemöller
 2. Frits van Eerd – Jumbo
 3. Debbie Klein – Beter Bed
 4. Victor van Nieuwenhuizen – Sissy Boy
 5. Bart Karis – Zeeman

Het managementteam van Rituals schreef de meeste stemmen voor de vakprijs Retail Managementteam 2017- 2018 op zijn naam. De Top 5 Retail Managementteam ziet er als volgt uit:

 1. Rituals
 2. Bijenkorf
 3. Fietsenwinkel.nl
 4. Bol.com
 5. Albert Heijn

De winnaars van beide vakprijzen zijn vastgesteld nadat vakgenoten (retailers) in een eerste stemronde aangaven welke Retail Executive en welk Retail Managementteam zij wilden nomineren. Op basis hiervan is een Top 10 Retail Executives en een Top 10 Retail Managementteams samengesteld. In de tweede ronde is gestemd op één Retail Executive en één Retail Managementteam. Hieruit kwam een Top 5 voor beide categorieën voort. Tijdens het ABN AMRO Retailer of the Year Gala konden retailers hun laatste stem uitbrengen. In totaal hebben ruim 1.600 vakgenoten gestemd.

Santpoort, 26 oktober 2017

De ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2017 – 2018’ categoriewinnaars zijn bekend

Amsterdam, 18 september 2017 – De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2017-2018’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards 2017-2018’ zijn bekend. Ruim 260.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep uit 450 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen op www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. In 29 categorieën zijn 50 prijzen uitgereikt. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in het pas geopende Circl: het Circulaire Paviljoen van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen zijn de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’ en ‘ABN AMRO Beste Start-up Award’ uitgereikt.

Tijdens de vijftiende editie van de ‘Beste Winkelketen van Nederland’-verkiezingen deed een aantal nieuwe categoriewinnaars hun intrede. Dit zijn Shoeby in Baby & kind, Expert in Elektronica, Keurslager in Eten & Drinken speciaalzaken, HEMA in Eten & Drinken to go, Pearle Opticiens in Optiek, Schuurman Schoenen in Schoenen, Intertoys in Speelgoed, Intersport in Sport en Tele2 in Telecom. Nieuwe categorieën en bijbehorende winnaars zijn: Specsavers in Audiciens en Lucardi in Mode accessoires. De categorie Keukens & badkamers is dit jaar komen te vervallen.

29 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2017 - 2018

Audiciens
Specsavers

Baby & Kind
Shoeby

Bouwmarkten
Hornbach

Cadeau
Primera

Damesmode
Shoeby

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Etos

Elektronica
Expert

Eten & Drinken Speciaalzaken
Keurslager

Eten & Drinken To Go
HEMA

Health & Wellness
Etos

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
Primera

Leeswaren
Primera

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Muziek, Films & Games
Media Markt

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed
Intertoys

Sport
Intersport

Supermarkten
Lidl

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEACategorieprijzen ABN AMRO Webshop Awards Nederland

Dit jaar vond de vierde editie van de Webshop Awards plaats. Er zijn in 21 categorieën awards uitgereikt. Ook hier is een aantal ‘nieuwe’ categoriewinnaars. Dit zijn Kamera Express in Elektronica, Only for Men in Herenmode, Pearle Opticiens in Optiek, Albert Heijn in Supermarkten, Tele2 in Telecom en HEMA in Warenhuis. In de nieuwe categorie Mode accessoires nam Lucardi de categorieprijs ook mee naar huis.

21 categoriewinnaars van Webshop Awards Nederland 2017 - 2018

Baby & Kind
Shoeby

Bouwmarkten
Formido

Cadeau
Albelli

Damesmode
Shoeby

Drogisterij
Farmaline

Elektronica
Kamera Express

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Leeswaren
bol.com

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Muziek, Films & Games
bol.com

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Van Haren

Slapen
Beter Bed

Supermarkten
Albert Heijn

Telecom
Tele2

Warenhuis
HEMA

Wonen
fonQRetail Sustainability Award en de Beste Start-up Award

IKEA wint de eerste Retail Sustainability Award. De negen kanshebbers die IKEA achter zich heeft gelaten, zijn Auping, Ekoplaza, HEMA, Leapp, MarQt, Picnic, Rituals, Sissy-Boy en Waar. Deze erkenning ontvangt IKEA van vakgenoten en een vakjury die een de top 5 genomineerden beoordeelde. Deze jury bestond uit Meike Koster van Max Havelaar, José van der Klauw van MVO Nederland, Lieke van Delft van Wereldhave, Henk Hofstede van ABN AMRO en John Terra van Q&A. In het juryrapport wordt IKEA omschreven als een retailer die een voorbeeld is als het aankomt op duurzaamheid binnen de retail. “IKEA heeft duurzaam ondernemerschap in de genen zitten en is uitgebreid en transparant in het verhaal dat zij hierover vertellen. Daarbij weet IKEA haar klanten te inspireren duurzame keuzes te maken.”

De Beste Start-up Award is door Happy Tosti gewonnen. Winkelconcepten die minder dan drie jaar bestaan, kwamen in aanmerking voor deze prijs. Naast vakgenoten heeft een onafhankelijke jury een vijftiental startups beoordeeld op basis van hun bestaansrecht en originaliteit. Op basis van deze beoordeling zijn drie start-ups genomineerd. Na deze nominatie kregen retailers de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. Hieraan is massaal gehoor gegeven: er zijn bijna 2.000 stemmen uitgebracht. Happy Tosti kreeg van zowel de jury als het publiek de meerderheid van de stemmen. Zij wordt door de jury geroemd om het feit dat het businessmodel verder gaat dan de winkels zelf. “Met Happy Tosti willen wij voor iedereen met een arbeidsbeperking een waardevolle en leuke werkplek creëren. Wij maken de lekkerste tosti’s ter wereld door te focussen op de kwaliteit van product en service waardoor onze gasten terug blijven komen. Door de commerciële horeca-aanpak te combineren met sociale betrokkenheid willen we heel de wereld veroveren!”, aldus Jasper Kool, oprichter van Happy Tosti.

ABN AMRO Retailer of the Year Gala 2017

Consumenten kunnen de 30 categoriewinnaars blijven beoordelen via www.bestewinkelketen.nl/stemmen. Dit is mogelijk van 20 september tot en met 20 oktober. Wie vervolgens de overall winnaar wordt van de titel Retailer of the Year en Beste Winkelketen van Nederland en welke retailer er met de Webshop Award vandoor gaat, wordt bekendgemaakt op het ABN AMRO Retailer of the Year Gala dat op 26 oktober plaatsvindt op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. De vakprijzen ‘Beste Retail Executive’ en ‘Beste Retail Managementteam’ worden ook tijdens het gala uitgereikt. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl.

Amsterdam, 18 september 2017

De kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2017 – 2018’ categorieprijzen zijn bekend

Amersfoort, 16 augustus 2017 - De genomineerden van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2017 – 2018’ verkiezing en de ‘ABN AMRO Webshop Awards 2017 – 2018’ zijn bekend. Negentig retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 260.000 consumenten meer dan 450 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,93 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 8,08. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd.

Ten opzichte van vorig jaar hebben twintig extra spelers zich weten te nomineren. HEMA is met zeven nominaties de grootste kanshebber op een categorieprijs, gevolgd door Media Markt die zes keer genomineerd is. Naast de vele nominaties zijn er ook enkele retailers gediskwalificeerd. Wegens onrechtmatig verkregen stemmen moesten deze partijen helaas worden uitgesloten van de verkiezing. Dit bleek uit de controles die gedurende de verkiezingsperiode en na de analyseperiode* door de organisatie zijn uitgevoerd.

Prijs en assortiment belangrijk

Consumenten hebben hun favoriete retailers beoordeeld op aspecten gerelateerd aan prijs, service en assortiment. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door samenstelling assortiment en acties & aanbiedingen, bij webshops zijn dit acties & aanbiedingen en kwaliteit van de producten.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen van Nederland

Prijs
Acties en aanbiedingen
Kwaliteit van de producten
Samenstelling assortiment
Deskundigheid
Klantvriendelijkheid
Service
Uitstraling en beleving
Winkelgemak
Betrouwbaarheid

7,79
7,72
7,98
7,92
7,84
8,13
8,04
7,86
8,05
8,03

Webshop Awards

Prijs
Acties en aanbiedingen
Kwaliteit van de producten
Samenstelling assortiment
Deskundigheid
Klantvriendelijkheid
Service
Uitstraling en beleving
Winkelgemak
Betrouwbaarheid

7,96
7,93
8,14
8,17
7,86
8,05
8,20
7,97
8,22
8,23

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt plaats op donderdag 14 september 2017. Circl, het circulaire paviljoen dat ABN AMRO binnenkort opent, is dit jaar het podium voor deze bekendmaking.

Na de uitreiking van de categorieprijzen kunnen consumenten opnieuw hun stem uitbrengen. Tijdens deze stemronde wordt bepaald wie van de categoriewinnaars daadwerkelijk de beste winkelketen en webshop heeft en daarmee de beste retailer van Nederland is. De tweede stemronde loopt van 20 september tot en met 20 oktober. Tijdens het Retailer of the Year gala, dat op donderdag 26 oktober 2017 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Awards Nederland’ en de ‘Retailer of the Year award’.

Retailer of the Year vakprijzen

Onder het ‘Retailer of the Year-concept’ worden ook de Retailer of the Year vakprijzen georganiseerd. Bij deze verkiezingen geven vakgenoten hun stem aan de best presterende retail executive, retail managementteam en meest duurzame retailer. In de afgelopen weken hebben ruim 2.500 vakgenoten gestemd. Op basis van deze stemmen is de top 5 genomineerden (op alfabetische volgorde) vastgesteld:

Beste Retail Managementteam

Albert Heijn
Bijenkorf
bol.com
Fietsenwinkel.nl
Rituals

Beste Retail Executive

Bart Karis - Zeeman
Debbie Klein - Beter Bed
Frits van Eerd - Jumbo
Philip Mountford - Hunkemöller
Victor van Nieuwenhuizen - Sissy-Boy

Retail Sustainability Award

IKEA
HEMA
Rituals
Sissy-Boy
WAAR

Genomineerden Beste Winkelketen van Nederland 2017 - 2018
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Audiciens
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Baby & Kind
 • HEMA
 • Shoeby
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • GAMMA
 • Hornbach
 • KARWEI
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Primera
 • Rituals
Damesmode
 • Arthur & Willemijn
 • C&A
 • Jeans Centre
 • Miss Etam
 • Shoeby
 • Zeeman
Dierenspeciaalzaken
 • BoerenBond
 • Intratuin
 • Jumper
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • DA
 • Etos
 • Kruidvat
 • Trekpleister
Elektronica
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
 • Leapp
 • Media Markt
Eten & Drinken speciaalzaken
 • Bakker Bart
 • Gall & Gall
 • Keurslager
Eten & Drinken to go
 • Bakker Bart
 • HEMA
 • La Place
 • McDonald's
 • Starbucks
Health & Wellness
 • Etos
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
 • Rituals
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Only For Men
 • Shoeby
 • WE Fashion
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • HEMA
 • Primera
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Siebel Juweliers
Muziek, Films & Games
 • Blokker
 • Media Markt
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Bristol
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Ziengs
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • IKEA
Speelgoed
 • Action
 • Intertoys
Sport
 • AktieSport
 • Bever
 • Decathlon
 • Intersport
 • Perry
Supermarkten
 • Dirk
 • Hoogvliet
 • Jan Linders
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • Media Markt
 • Tele2
Tuin
 • Groenrijk
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • Big Bazar
 • Blokker
 • HEMA
 • Xenos
Wonen
 • Goossens Wonen en Slapen
 • HEMA
 • IKEA
 • Leen Bakker
 • Woonexpress


Genomineerden van Webshop Awards Nederland 2017 - 2018
Gerangschikt op alfabetische volgorde

Baby & Kind
 • HEMA
 • Shoeby
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • Hornbach
 • Praxis
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
 • Primera
Damesmode
 • H&M
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • Zalando
Drogisterij
 • Farmaline
 • Kruidvat
Elektronica
 • Coolblue
 • Expert
 • Kamera Express
 • Leapp
 • Media Markt
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Only For Men
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Leeswaren
 • bol.com
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • Hunkemöller
 • Zeeman
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Siebel Juweliers
Muziek, Films & Games
 • bol.com
 • Media Markt
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Ziengs
Slapen**
 • Beddenreus
 • Beter Bed
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Jumbo
Telecom
 • Apple
 • Media Markt
 • Tele2
Warenhuis
 • Blokker
 • bol.com
 • HEMA
Wonen
 • fonQ
 • IKEA
 • Woonexpress

* De verkiezingsperiode duurde van 15 mei tot en met 1 augustus. De checks in de analyseperiode hebben tussen 10, 11 & 14 augustus plaatsgevonden.
** Rectificatie: Deze categorie is in de eerste communicatie niet meegenomen.

Amersfoort, 16 augustus 2017