Home
De verkiezing
Bekijk video
Motiveer je klant
Leer van je klant
Als je wint
Nieuws
Contact
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

Nieuws editie 2018-2019

Action uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019

Santpoort, 18 oktober 2018 - Action is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019. Action sleept ook de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 in de wacht. 123inkt.nl nam de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’ 2018-2019 in ontvangst. Erwin Bziuk van Lidl won de vakprijs ‘ABN AMRO Retailer of the Year Retail Executive’ 2018-2019 en het managementteam van Picnic is uitgeroepen tot het ‘ABN AMRO Retailer of the Year Retail Managementteam’ 2018-2019. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Op 13 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel door de afgelopen maand nogmaals stemmen van de consument binnen te halen. Action werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2018-2019 en liet hiermee de overige 52 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Action ook de titel ‘Beste Winkelketen van Nederland’. 123inkt.nl sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Awards’ in de wacht.

Vakprijzen Retail Executive 2018-2019 en Retail Managementteam 2018-2019

Erwin Bziuk van Lidl werd verkozen tot de beste retail executive van 2018-2019. Daarmee liet hij de volgende vier genomineerden achter zich:
Gert van Doorn - Primera
Pieter Saman - Bever
Wilma Veldman - Zeeman
Pieter Zwart - Coolblue

Het managementteam van Picnic ontving de award voor het beste retail managementteam. Naast Picnic waren de volgende managementteams genomineerd:
Decathlon
La Place
Lush
Scotch & Soda

De winnaars van beide vakprijzen zijn vastgesteld nadat vakgenoten in een eerste stemronde aangaven welke retail executive en welk retail managementteam zij wilden nomineren. Op basis hiervan is voor beide een top 10 samengesteld. Deze is op 22 augustus teruggebracht naar een top 5. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala hebben retailers hun laatste stem uitgebracht. In totaal zijn er ruim 1.200 beoordelingen ontvangen.

Santpoort, 18 oktober 2018

Categoriewinnaars ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 en ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2018-2019 bekend!

Amsterdam, 13 september 2018 – De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2018-2019 en ‘ABN AMRO Webshop Awards’ 2018-2019 zijn bekend. Bijna 215.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep om uit 450 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen op www.bestewinkelketen.nl en www.webshop-awards.nl. Met als resultaat 29 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en 24 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in Circl: het circulaire paviljoen van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen zijn ook de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’ en ‘ABN AMRO Best Newcomer Award’ uitgereikt.

Nieuwe categoriewinnaars van deze editie van de jaarlijkse verkiezing zijn Eye Wish Opticiens, Gall & Gall, Hornbach, Kruidvat, La Place, Runnersworld, The Stone en Wehkamp.

29 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2018 - 2019

Audiciens
Specsavers

Baby
Zeeman

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Primera

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Etos

Elektronica
Expert

Eten & Drinken Speciaalzaken
Gall & Gall

Eten & Drinken To Go
La Place

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
Primera

Keukens & Badkamers
IKEA

Kindermode
Shoeby

Leeswaren
Primera

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Optiek
Eye Wish Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Intertoys

Sport
Runnersworld

Supermarkten
Lidl

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEA24 categoriewinnaars van Webshop Awards Nederland 2018 - 2019

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Albelli

Damesmode
Wehkamp

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Drogisterij
Kruidvat

Elektronica
Kamera Express

Herenmode
Jac Hensen

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Kindermode
Shoeby

Leeswaren
bol.com

Lingerie & Ondermode
Hunkemöller

Mode accessoires
Lucardi

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
bol.com

Sport
Decathlon

Supermarkten
Albert Heijn

Telecom
Tele2

Tuin
Welkoop

Warenhuis
HEMA

Wonen
fonQ

‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’

Lidl is winnaar van de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’. Zij liet negen kanshebbers achter zich: Ekoplaza, Fairphone, Take it Slow, Zeeman, Kings of Indigo, Tony’s Chocolonely, Lush, Bever en Toms. Deze erkenning ontvangt Lidl van vakgenoten en een vakjury die een top 5 van genomineerden heeft beoordeeld. Deze jury bestond uit Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO, Alberic Pater, Country Sustainability Manager van IKEA, Mireille van der Sprong, medeoprichter van Bellamy Gallery, Meike Koster, Marketing & Communications Manager van Max Havelaar, Maria van der Heijden, directeur en bestuurslid van MVO Nederland, Evelijn Vissers, Consultant & Trainer Retail van Q&A en Lieke Klerks-Van Delft, Corporate Social Responsibility Manager van Wereldhave. In het juryrapport wordt Lidl omschreven als een retailer die een voorbeeldfunctie vervult als het gaat om het betaalbaar houden van een duurzaam assortiment. Lidl scoort op alle beoordelingsaspecten een ruime voldoende.

‘ABN AMRO Best Newcomer Award’

De ‘ABN AMRO Best Newcomer Award’ is door ThePhoneLab gewonnen. Winkelconcepten die minder dan drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt kwamen in aanmerking voor deze prijs. 15 nieuwkomers zijn beoordeeld op bestaansrecht en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd door zeven juryleden: Henk Hofstede, Sector Banker Retail bij ABN AMRO, Christiaan van Loon, Senior Designer bij ITAB, Pieter Polman, Managing Director bij Wereldhave, Linda Keijzer, CEO bij Xenos, Hans Lormans, CMO bij AMAC, Marcel ten Holte, Directeur/Eigenaar bij Retailtrends, en Mark Veldkamp, Commercial Director bij Q&A. De genomineerden hebben zich door middel van een videopitch gepresenteerd tijdens de categorie uitreiking van ‘ABN AMRO Retailer of the Year’. De pitch van ThePhoneLab werd vervolgens door de aanwezigen het meest overtuigend bevonden.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala 2018-2019

De winnaars van de categorieprijzen zijn genomineerd om overall winnaar te worden van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ of de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’. Consumenten kunnen de categoriewinnaars daarom van 17 september tot en met 16 oktober blijven beoordelen via www.bestewinkelketen.nl/stemmen en www.webshop-awards.nl/stemmen. Wie winnaar wordt van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en welke retailer de ‘ABN AMRO Webshop Awards Nederland’ in de wacht sleept, wordt bekendgemaakt op het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala dat op donderdag 18 oktober plaatsvindt op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Ook worden dan de vakprijzen ‘ABN AMRO Beste Retail Executive’ en ‘ABN AMRO Beste Retail Managementteam’ uitgereikt. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl/uitreikingen.

Amsterdam, 13 september 2018

Dit zijn de genomineerden voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2018 – 2019’ categorieprijzen

Amersfoort, 22 augustus 2018 – De genomineerden van de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2018 – 2019’ en de ‘ABN AMRO Webshop Awards 2018 – 2019’ verkiezingen zijn bekend. Negenentachtig retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 214.000 consumenten meer dan 450 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,44 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 7,56. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd.

De grote kanshebbers van dit jaar zijn bol.com en Shoeby die beiden vijf nominaties wisten binnen te halen. Ook zijn er in vergelijking met vorig jaar veel nieuwkomers onder de genomineerden. Maar liefst vijftien retailers waaronder Stella Fietsen, The Stone, Wehkamp, Sacha en Dierspecialist hebben zich dit jaar ook bij de genomineerden weten te voegen.

Prijs blijft het belangrijkste aspect voor consumenten

De consument geeft bij de beoordeling van haar favoriete retailer onder andere een oordeel over de prijs, het assortiment, de betrouwbaarheid en de service en kwaliteit. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs nog steeds het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door de samenstelling van hert assortiment en acties & aanbiedingen, bij webshops zijn dit acties & aanbiedingen en kwaliteit van de producten. Ten opzichte van vorig jaar zijn deze voorkeuren niet gewijzigd.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen Webshop Awards
Prijs 7,76 Prijs 7,94
Acties en aanbiedingen7,71 Acties en aanbiedingen7,94
Kwaliteit van de producten7,99 Kwaliteit van de producten8,18
Samenstelling assortiment7,97 Samenstelling assortiment8,22
Deskundigheid7,85 Deskundigheid7,93
Klantvriendelijkheid8,11 Klantvriendelijkheid8,11
Service8,07 Service8,27
Uitstraling en beleving7,93 Uitstraling en beleving8,02
Winkelgemak8,09 Winkelgemak8,26
Betrouwbaarheid8,06 Betrouwbaarheid8,25

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt dit jaar plaats op donderdag 13 september. Als locatie voor dit feestelijke moment is er voor deze editie weer gekozen voor Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO in Amsterdam.

Na de uitreiking van de categorieprijzen start de volgende fase van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen. Er zal een tweede stemperiode starten waarin consumenten bepalen wie er naar huis gaat met de overall titels. De tweede stemronde loopt van 17 september tot en met 17 oktober. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 18 oktober 2018 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Awards Nederland’ en de ‘Retailer of the Year award’.

Retailer of the Year vakprijzen

Onder het ‘Retailer of the Year-concept’ worden ook de Retailer of the Year vakprijzen georganiseerd. Bij deze verkiezingen geven vakgenoten hun stem aan de best presterende retail executive, retail managementteam en meest duurzame retailer. In de afgelopen weken hebben bijna 1.000 vakgenoten gestemd. Op basis van deze stemmen is de top 5 genomineerden (op alfabetische volgorde) vastgesteld:

Top 5 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Executive

 • Erwin Bziuk - Lidl
 • Gert van Doorn - Primera
 • Pieter Saman - Bever
 • Wilma Veldman - Zeeman
 • Pieter Zwart - Coolblue

Top 5 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Managementteam

 • Decathlon
 • La Place
 • Lush
 • Picnic
 • Scotch & Soda

Top 10 Retailer of the Year 2018/2019 Retail Sustainability Award

 • Bever
 • Lidl
 • Lush
 • Tony’s Chocolonely
 • Zeeman

Genomineerden ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2018 - 2019
Op alfabetische volgorde:

Audiciens
 • Beter Horen
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Baby
 • Prénatal
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • Formido
 • GAMMA
 • HORNBACH
 • KARWEI
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Primera
Damesmode
 • C&A
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
 • Zeeman
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Jumper
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • DA
 • Etos
 • Kruidvat
 • Trekpleister
Elektronica
 • BCC
 • EP:
 • Expert
 • Kamera Express
 • MediaMarkt
Eten & Drinken Speciaalzaken
 • Bakker Bart
 • Gall & Gall
 • HEMA
 • Keurslager
Eten & Drinken To Go
 • Albert Heijn to go
 • La Place
 • McDonald's
Herenmode
 • C&A
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • Primera
Keukens & Badkamers
 • Brugman Keukens & Badkamers
 • IKEA
Kindermode
 • Shoeby
 • Zeeman
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • C&A
 • HEMA
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Mode accessoires
 • De Bijenkorf
 • H&M
 • Lucardi
 • Primark
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
 • Stella Fietsen
Parfumerie
 • Douglas
 • Etos
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Manfield
 • Nelson Schoenen
 • Sacha
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
Speelgoed & Games
 • Action
 • Blokker
 • Intertoys
 • MediaMarkt
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Runnersworld
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Dirk
 • Hoogvliet
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • Tele2
Tuin
 • GroenRijk
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • HEMA
Wonen
 • Goossens wonen en slapen
 • IKEA
 • Intratuin
 • Kwantum
 • Leen Bakker

Genomineerden ABN AMRO Webshop Awards Nederland 2018 - 2019
Op alfabetische volgorde:

Bouwmarkten
 • Formido
 • HORNBACH
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
Damesmode
 • Jeans Centre
 • Shoeby
 • The Stone
 • Wehkamp
 • Zalando
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Pets Place
 • Welkoop
Drogisterij
 • Holland & Barrett (De Tuinen)
 • Kruidvat
Elektronica
 • 123inkt.nl
 • bol.com
 • Coolblue
 • Expert
 • Kamera Express
Herenmode
 • Jac Hensen
 • Jeans Centre
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Kindermode
 • H&M
 • Shoeby
Leeswaren
 • bol.com
 • Primera
Lingerie & Ondermode
 • H&M
 • Hunkemöller
 • Wehkamp
 • Zalando
Mode accessoires
 • H&M
 • Lucardi
 • Zalando
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • Bever
 • Decathlon
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
Schoenen
 • Manfield
 • Sacha
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Zalando
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • IKEA
Speelgoed & Games
 • bol.com
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • DekaMarkt
Telecom
 • Apple
 • Coolblue
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • Tele2
Tuin
 • HORNBACH
 • Welkoop
Warenhuis
 • bol.com
 • HEMA
 • Wehkamp
Wonen
 • bol.com
 • fonQ
 • IKEA
Amersfoort, 22 augustus 2018