Home
De verkiezing
Bekijk video
Motiveer je klant
Leer van je klant
Als je wint
Nieuws
Contact
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

Nieuws

Bol.com uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020

Santpoort, 31 oktober 2019 – Bol.com is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020. Pearle Opticiens sleept de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 in de wacht. Zooplus nam de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 in ontvangst. Evert de Goede, Managing Director van Hornbach, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2019-2020 en het managementteam van Jumbo is uitgeroepen tot het ‘ABN AMRO Retail Managementteam of the Year’ 2019-2020. De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2019-2020 is dit jaar door Lush gewonnen. De prijzen zijn vanavond uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. Op 17 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hierdoor kans op de overall titel. Bol.com werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2019-2020 en liet hiermee de overige 38 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Pearle Opticiens de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’. Zooplus sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ in de wacht.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2019-2020 vakprijzen

Evert de Goede, Managing Director van Hornbach, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive’ 2019-2020. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 Retail Executive:

 • Daphne Smit - Coolblue
 • Evert de Goede - Hornbach
 • Hajir Hajji - Action
 • Margaret Versteden - bol.com
 • Wouter Kolk - Ahold Delhaize Europa

Het managementteam van Jumbo schreef de meeste stemmen voor de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ 2019-2020 op zijn naam. De top 5 Retail Managementteam ziet er als volgt uit:

 • A.S. Watson
 • Dille & Kamille
 • HEMA
 • Jumbo
 • Zeeman

De winnaars van de vakprijzen ‘ABN AMRO Retail Executive’ en ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ zijn vastgesteld nadat vakgenoten, categoriewinnaars van de vorige editie, gevraagd werden de beste executives en managementteams te nomineren. Op basis hiervan is een top 5 Retail Executives en Retail Managementteams samengesteld. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala konden retailers hun stem uitbrengen. Nadat de stemmen van vakgenoten waren verzameld, namen de winnaars de award in ontvangst. In totaal hebben ruim 200 vakgenoten gestemd.

Lush won de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2019-2020. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 sustainable retailers:

 • Ekoplaza
 • Fairphone
 • HEMA
 • Lush
 • MUDjeans

De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ is een juryprijs binnen het concept ‘Retailer of the Year Nederland’. De jury, bestaande uit Henk Hofstede (Sector Banker Retail Commercial Clients, ABN AMRO), Mark Veldkamp (Commercial Director, Q&A), Hanneke van de Vijfeijke (Sustainability Leader, IKEA), Sanne Bogaarts (Manager CSR, Lidl), Erwin van Overbeek (Manager Large Enterprise Network, MVO Nederland), Meike Koster (Marketing & Communications Manager, Max Havelaar), Marlot Kiveron (Sustainability Manager, Ace&Tate) en Marcel ten Holte (Eigenaar, RetailTrends Media), nomineerden op basis van zes criteria welke vijf duurzame retailers in Nederland het beste presteren. Op het gala van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen kregen de aanwezige retailers de kans om het oordeel van de jury te beïnvloeden door hun stem uit te brengen op één van de vijf genomineerden. Het juryoordeel bepaalde voor 75 procent de uitslag van de prijs. De overige 25 procent is door stemmen bepaald.

Bekijk hier de foto's van het gala

Santpoort, 31 oktober 2019

Categoriewinnaars ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 zijn bekend

Amsterdam, 17 september 2019 - De categoriewinnaars van de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2019-2020 en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2019-2020 zijn bekend. Ruim 220.000 consumenten gaven gehoor aan de oproep om uit meer dan 500 retailers hun favoriete winkelketens en webshops te kiezen. Met als resultaat 30 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en 27 categoriewinnaars voor ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op het hoofdkantoor van hoofdsponsor ABN AMRO in Amsterdam. Naast de categorieprijzen is de ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ uitgereikt.

Nieuwe categoriewinnaars van deze editie van de jaarlijkse verkiezing zijn Ekris, Mitra, Stella Fietsen, Only for Men, Game Mania, Dirk, KPN winkel, Zooplus.nl, FuturumShop, Kleertjes.com, Boozyshop, Omoda, Intersport, Jumbo, Coolblue en Kwantum.

30 categoriewinnaars Beste Winkelketen van Nederland 2019 - 2020

Audiciens
Specsavers

Automotive
Ekris

Baby
Zeeman

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Primera

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Welkoop

Elektronica
Expert

Eten & Drinken
Mitra

Fietsen
Stella Fietsen

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
Primera

Keukens & Badkamers
IKEA

Kindermode
Zeeman

Leeswaren
Primera

Modeaccessoires
Lucardi

Ondermode
Hunkemöller

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Persoonlijke verzorging
Etos

Schoenen
Schuurman Schoenen

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Runnersworld

Supermarkten
Dirk

Telecom
KPN winkel

Tuin
Welkoop

Warenhuis
Action

Wonen
IKEA27 categoriewinnaars van Webshop Awards the Netherlands 2019 - 2020

Baby
HEMA

Bouwmarkten
HORNBACH

Cadeau
Albelli

Damesmode
The Stone

Dierenspeciaalzaken
Zooplus.nl

Elektronica
123inkt.nl

Eten & Drinken
Gall & Gall

Fietsen
FuturumShop

Herenmode
Only For Men

Kantoorartikelen
123inkt.nl

Kindermode
Kleertjes.com

Leeswaren
bol.com

Modeaccessoires
Lucardi

Ondermode
Hunkemöller

Optiek
Pearle Opticiens

Outdoor
Bever

Parfumerie
ICI PARIS XL

Persoonlijke verzorging
Boozyshop

Schoenen
Omoda

Slapen
Beter Bed

Speelgoed & Games
Game Mania

Sport
Intersport

Supermarkten
Jumbo

Telecom
Coolblue

Tuin
Welkoop

Warenhuis
bol.com

Wonen
Kwantum

‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’

De ‘ABN AMRO Newcomer Retail Award’ is door Soup&Bakery by the verspillingsfabriek gewonnen. Soup&Bakery by the verspillingsfabriek liet hiermee de andere twee genomineerden, Crisp en felyx, achter zich. Winkelconcepten die minder dan drie jaar actief zijn op de Nederlandse markt kwamen in aanmerking voor deze prijs. Zeventien nieuwkomers zijn beoordeeld op onder andere bestaansrecht en originaliteit. Op basis hiervan zijn drie nieuwkomers genomineerd door zeven juryleden: Rutger Vlaming (oprichter en CEO, Suittruck), Henk Hofstede (Sector Banker Retail Commercial Clients, ABN AMRO), Boris Blijham (oprichter en eigenaar, The Phone Lab), Linda Keijzer (CEO, Xenos), Debbie Klein (CEO, Leen Bakker), Christiaan van Loon (Senior Designer, ITAB Group) en Evelijn Vissers (Consultant en Trainer Retail, Q&A). De genomineerden hebben zich door middel van een videopitch gepresenteerd tijdens de categorie uitreiking van ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’. De pitch van Soup&Bakery by the verspillingsfabriek werd vervolgens door de aanwezigen het meest overtuigend bevonden.

ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala 2019-2020

De winnaars van de categorieprijzen zijn genomineerd om overall winnaar te worden van de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ award, de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ en ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ award. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 31 oktober 2019 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt. Ook worden dan de vakprijzen ‘ABN AMRO Beste Retail Executive of the Year’ en ‘ABN AMRO Beste Retail Managementteam of the Year’ uitgereikt. Nieuw dit jaar is dat ook de winnaar van de ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ na afloop van het gala met een award naar huis gaat. Tijdens de categorie uitreiking zijn de vijf genomineerden bekendgemaakt die kans maken om de meest duurzame retailer van Nederland te worden, namelijk: HEMA, Ekoplaza, Fairphone, Lush en MUD Jeans.

Het gala vindt plaats op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord. Kaarten kunnen worden besteld via www.retaileroftheyear.nl/uitreikingen.

Amsterdam, 17 september 2019

Dit zijn de kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Retailer of the Year 2019 – 2020’ categorieprijzen

Amersfoort, 12 augustus 2019 – De kanshebbers voor de ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2019 – 2020’ en de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands 2019 – 2020’ verkiezingen zijn bekend. Honderd retailers maken kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 220.000 consumenten meer dan 500 retailers beoordeeld. Daarmee zijn de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,50 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 7,61. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de zeventiende keer georganiseerd.

De grote kanshebber dit jaar is HEMA die tien nominaties wist binnen te halen. Ook zijn er in vergelijking met vorig jaar veel nieuwkomers onder de genomineerden, waaronder Game Mania, Omoda, Rituals en Zooplus.

Prijs blijft het belangrijkste aspect voor consumenten

De consument geeft bij de beoordeling van haar favoriete retailer onder andere een oordeel over de prijs, het assortiment, de betrouwbaarheid en de service en kwaliteit. Voor zowel winkelketens als webshops blijkt prijs nog steeds het belangrijkste aspect. Bij winkelketens wordt dit aspect gevolgd door de samenstelling van het assortiment en kwaliteit van de producten. Bij webshops zijn dit kwaliteit van de producten en acties & aanbiedingen.

Gemiddelde behaalde cijfers per aspect

Beste Winkelketen Webshop Awards
Prijs7,81 Prijs7,94
Acties en aanbiedingen7,79 Acties en aanbiedingen7,99
Kwaliteit van de producten8,09 Kwaliteit van de producten8,27
Samenstelling assortiment8,02 Samenstelling assortiment8,28
Deskundigheid7,95 Deskundigheid8,04
Klantvriendelijkheid8,19 Klantvriendelijkheid8,23
Service8,15 Service8,33
Uitstraling en beleving7,96 Uitstraling en beleving8,12
Winkelgemak8,15 Winkelgemak8,34
Betrouwbaarheid8,15 Betrouwbaarheid8,35

Bekendmaking winnaars categorieën

De uitreiking van de categorieprijzen vindt dit jaar plaats op dinsdag 17 september. Als locatie voor dit feestelijke moment is er deze editie gekozen voor het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.

Na de uitreiking van de categorieprijzen start de volgende fase van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ verkiezingen. Er zal een tweede stemperiode starten waarin een consumentenpanel bepaalt wie er naar huis gaat met de overall titels. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala, dat op donderdag 31 oktober 2019 plaatsvindt, worden de drie overall prijzen uitgereikt: ‘Beste Winkelketen van Nederland’, ‘Webshop Award the Netherlands’ en ‘Retailer of the Year the Netherlands’.

Genomineerden ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland 2019 - 2020
Op alfabetische volgorde:

Audiciens
 • Beter Horen
 • Schoonenberg
 • Specsavers
Automotive
 • Broekhuis
 • Ekris
 • Louwman
 • Pon Dealers
 • Van Mossel VKV
Baby
 • HEMA
 • Prénatal
 • Zeeman
Bouwmarkten
 • GAMMA
 • HORNBACH
 • Hubo
 • Multimate
 • Praxis
Cadeau
 • Action
 • Blokker
 • Primera
Damesmode
 • C&A
 • HEMA
 • Miss Etam
 • MS Mode
 • The Stone
Dierenspeciaalzaken
 • Dierspecialist
 • Jumper
 • Welkoop
Elektronica
 • BCC
 • EP:
 • Expert
 • MediaMarkt
Eten & Drinken
 • Gall & Gall
 • HEMA
 • McDonald's
 • Mitra
Fietsen
 • Bike Totaal
 • Fietsenwinkel
 • Stella Fietsen
Herenmode
 • C&A
 • Just Brands
 • Only For Men
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • Bruna
 • HEMA
 • Primera
Keukens & Badkamers
 • Brugman Keukens & Badkamers
 • IKEA
 • JYSK
 • Keuken Kampioen
Kindermode
 • C&A
 • H&M
 • HEMA
 • Zeeman
Leeswaren
 • Bruna
 • Primera
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Primark
Ondermode
 • HEMA
 • Hunkemöller
 • Livera
 • Zeeman
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Hans Anders
 • Pearle Opticiens
 • Specsavers
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
 • Decathlon
 • Intersport
Parfumerie
 • Douglas
 • Etos
 • ICI PARIS XL
Persoonlijke verzorging
 • Etos
 • HEMA
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
 • Rituals
Schoenen
 • Bristol
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • Goossens wonen en slapen
 • JYSK
Speelgoed & Games
 • Action
 • Game Mania
 • Intertoys
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Runnersworld
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • Dirk
 • Jan Linders
 • Jumbo
 • Lidl
Telecom
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
Tuin
 • GroenRijk
 • HORNBACH
 • Intratuin
 • Praxis
 • Welkoop
Warenhuis
 • Action
 • Blokker
 • HEMA
 • IKEA
Wonen
 • Goossens wonen en slapen
 • IKEA
 • Kwantum
 • Leen Bakker

Genomineerden ABN AMRO Webshop Awards Nederland 2019 - 2020
Op alfabetische volgorde:

Baby
 • HEMA
 • Prénatal
Bouwmarkten
 • GAMMA
 • HORNBACH
Cadeau
 • Albelli
 • Greetz
 • Primera
Damesmode
 • H&M
 • The Stone
 • Wehkamp
 • Zalando
Dierenspeciaalzaken
 • Welkoop
 • Zooplus.nl
Elektronica
 • 123inkt.nl
 • bol.com
 • Coolblue
 • EP:
 • Expert
Eten & Drinken
 • Gall & Gall
 • Thuisbezorgd
Fietsen
 • Fietsenwinkel
 • FuturumShop
 • Stella Fietsen
Herenmode
 • Only For Men
 • The Stone
Kantoorartikelen
 • 123inkt.nl
 • Printabout
Kindermode
 • H&M
 • HEMA
 • Kleertjes.com
 • Wehkamp
Leeswaren
 • bol.com
 • Bruna
 • Primera
Mode accessoires
 • Lucardi
 • Zalando
Ondermode
 • Hunkemöller
 • SOSHIN.nl
Optiek
 • Eye Wish Opticiens
 • Pearle Opticiens
Outdoor
 • ANWB
 • Bever
Parfumerie
 • Douglas
 • ICI PARIS XL
 • Parfumswinkel
Persoonlijke verzorging
 • Boozyshop
 • Holland & Barrett
 • Kruidvat
Schoenen
 • Omoda
 • Schuurman Schoenen
 • vanHaren
 • Zalando
Slapen
 • Beddenreus
 • Beter Bed
 • Wehkamp
Speelgoed & Games
 • bol.com
 • Game Mania
Sport
 • Decathlon
 • Intersport
 • Zalando
Supermarkten
 • Albert Heijn
 • DekaMarkt
 • Jan Linders
 • Jumbo
Telecom
 • Coolblue
 • KPN winkel
 • MediaMarkt
 • T-Mobile Shop
 • Vodafone
Tuin
 • HORNBACH
 • Intratuin
 • Welkoop
Warenhuis
 • bol.com
 • Coolblue
 • Wehkamp
Wonen
 • bol.com
 • fonQ
 • IKEA
 • Kwantum
 • Leen Bakker
Amersfoort, 22 augustus 2019